Nieuw alzheimermedicijn vermindert plaquevorming

123-herss-dement-verslav-pillen-03-16.jpg

nieuws Het experimentele middel aducanumab vermindert bij patiënten in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer de hoeveelheid bèta-amyloïd-plaques aanzienlijk. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek bij 165 vrijwilligers met lichte Alzheimer door een groep Amerikaanse en Zwitserse neurologen, waarvan de resultaten in het topblad Nature zijn gepubliceerd.

Het eiwit amyloïd-ß wordt beschouwd als een sleutelfactor bij het ontwikkelen van Alzheimer. Klontering van dit eiwit (plaques) zou allerlei reacties op gang brengen die uiteindelijk leiden tot beschadiging van zenuwcellen in de hersenen, en afbraak van verbindingen tussen die cellen.

Na 12 maanden bleek het geneesmiddel de plaques te doen afnemen. Hoe hoger de dosis, hoe groter het effect.
Of dit een doorbraak is in het Alzheimeronderzoek is nog maar de vraag. Zo is nog niet duidelijk of daarmee ook de symptomen van Alzheimer verminderen en de cognitieve achteruitgang wordt afgeremd. Dat werd in het gepubliceerde onderzoek niet onderzocht. Het onderzoek had vooral tot doel om na te gaan of het geneesmiddel de plaques verwijdert, veilig is en goed verdragen wordt.

In het recente verleden zijn wel vaker medicijnen met hooggestemde verwachtingen verwelkomd, die dan bij verder onderzoek hun verwachtingen niet konden waarmaken. Omdat ze de bloedbarrière in de hersenen niet passeerden, niet krachtig genoeg waren, de symptomen toch niet afremden, enzovoorts.
De site http://www.alzforum.org/therapeutics houdt bij welke middelen momenteel (in verschillende fasen van onderzoek) worden getest (of opgegeven).

Bronnen
http://www.nature.com/nature/journal/v537/n7618/full/nature19323.html
http://www.nhs.uk/news/2016/09September/Pages/Plaque-busting-drug-shows-early-promise-in-preventing-Alzheimers.aspx
http://www.kennislink.nl/publicaties/medicijn-laat-amyloidplaques-krimpen
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nieuw-alzheimermedicijn-vermindert-plaquevorming.htm


Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram