Anti-Alzheimergeneesmiddelen in Frankrijk niet meer terugbetaald

123-dement-alzheimer-gom-vergeten-09-18.jpg

nieuws

In Frankrijk is beslist om de anti-Alzheimergeneesmiddelen niet langer terug te betalen. Het gaat om de specialiteiten op basis van de cholinesterase-inhibitoren donepezil, galantamine en rivastigmine, alsook om de specialiteiten op basis van memantine. Deze maatregel is een direct gevolg van een publicatie van de Franse Haute Autorité de Santé (HAS) over de aanpak van patiënten met neurocognitieve stoornissen ten gevolge van Alzheimer-dementie of een verwante aandoening: daarin wordt omwille van de negatieve risico-batenverhouding geen plaats meer toegekend aan de anti-Alzheimermiddelen.

In België worden de specialiteiten op basis van de cholinesterase-inhibitoren en van memantine terugbetaald onder bepaalde voorwaarden. Deze geneesmiddelen hebben volgens het Belgische Centrum voor Farcotherapeutische Informatie BCFI slechts een zeer beperkte plaats in d ebehandeling van Alzheimer. De plaats van deze middelen bij ziekte van Alzheimer is beperkt, gezien hun effect bescheiden is en zij nogal veel ongewenste effecten hebben. Het is niet duidelijk in hoeverre de anti-Alzheimermiddelen de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving verbeteren; evenmin is aangetoond dat deze geneesmiddelen de nood voor opname in een gespecialiseerde instelling kunnen uitstellen, aldus het BCFI. 

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram