Alzheimer laat hersenregio muzikale geheugen lang intact

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-hers-gebieden-psuch-08-15.jpg

nieuws De degeneratie van de hersenen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer tast in vroegere ziektestadia nog niet de gebieden aan die voor het herinneren van muziek belangrijk zijn. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een internationaal hersenonderzoek in Brain.

Het was al langer bekend dat mensen met Alzheimer vaak lange tijd het vermogen behouden om muziekstukken correct te herkennen. Europese hersenonderzoekers brachten bij gezonde vrijwilligers met een speciale scanner (functionele MRI of fMRI) de regio’s van de hersenen in beeld die bij het herkennen van muziekstukken actief zijn, en vergeleken die beelden met mensen met Alzheimer.

De 32 gezonde proefpersonen kregen eerst een training waarbij ze diverse voor hen onbekende muziekstukken hoorden. Een uur later moesten ze in de MRI aangeven of ze stukken muziek herkenden. Een derde van de gespeelde fragmenten kwam uit grijsgedraaide top-10-platen, een derde hadden de proefpersonen net geleerd en de rest was onbekend. Bij de controlegroep was herkenning van een muziekstuk geassocieerd met meer activiteit op twee plaatsen in de hersenen. Bij de 20 patiënten met een vroege dementie bleken deze delen relatief weinig bij Alzheimer passende veranderingen te hebben ondergaan. De onderzoekers denken dat de afhankelijkheid van evolutionair oudere hersengebieden, die minder snel degenereren bij Alzheimer-dementie, het langetermijngeheugen voor muziek bij deze patiënten beschermt.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram