Einde aan onzekerheid dankzij vroegere diagnose Alzheimer

nieuws Tot vijf jaar geleden had men pas absolute zekerheid over de diagnose van alzheimer bij overlijden. Het merendeel van de patiënten heeft liever zekerheid over de diagnose van de ziekte van Alzheimer en wil niet jarenlang blijven zitten met vermoedens en onduidelijkheid.

Met de nieuwe beeldvorming is het nu mogelijk om daarover meer zekerheid te geven, zeggen onderzoekers van het UZ Leuven.
Alzheimer wordt vastgesteld door in de hersenen te kijken waar er amyloideiwitten zijn neergeslagen. Amyloid is een van de twee eiwitten die neerslaan in de hersenen en zo de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Met behulp van nieuwe speurstoffen toont een PET-scan duidelijk het verschil tussen een alzheimerpatiënt en een gezonde persoon. Weten om welke vorm van dementie het gaat, is belangrijk voor de prognose en behandeling van alzheimer en van andere vormen van dementie, bijvoorbeeld de Lewy Body-dementie en ook minder vaak voorkomende degeneratieve aandoeningen, zoals frontotemporale dementie. Zo kan het erg schadelijk zijn om bijvoorbeeld medicatie als antipsychotica aan een patiënt met Lewy Body-dementie te geven.

Het onderzoek is wel vrij duur (het kost ongeveer 1 000 euro per patiënt) en zal dus niet automatisch gebeuren bij iedereen die lijdt aan geheugenverlies. De test zal alleen uitgevoerd worden bij mensen die al door een psychiater of neuroloog zijn onderzocht.

Het amyloidonderzoek is interessant voor mensen
• met een milde cognitieve beperking: mensen die de laatste tijd erg vergeetachtig zijn of die steeds meer oriëntatieproblemen vertonen.

• bij wie het klinisch-neurologisch onderzoek onduidelijk is.

• waarbij het onderscheid met een depressie moeilijk kan gemaakt worden.

• jonger dan zestig, bij wie Alzheimer dementie vaak moeilijk te onderscheiden is van andere oorzaken.


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram