Mediterraan dieet beschermt muis tegen Alzheimer

nieuws Een goed uitgebalanceerd dieet beschermt muizenhersenen tegen de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

Het geteste ‘Mediterraan’ dieet bevat verschillende stoffen waarvan al eerder het positieve effect op de ziekte van Alzheimer bewezen is, zoals onverzadigde vetten uit olijfolie en visolie, vitaminen en antioxidanten. Uit MRI-scans van de hersenen blijkt dat het dieet de groei van nieuwe verbindingen tussen hersencellen stimuleert en deze verbindingen beschermt in muizen met beginnende Alzheimer. Hun hersenen zijn beter doorbloed en bevatten minder van het giftige eiwit amyloid.
Het positieve effect is het duidelijkst wanneer het dieet al tijdens het eerste begin van de aandoening toegediend wordt: het verbetert de vasculaire gezondheid en voorkomt neurale degeneratie.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat mensen die een Westers dieet volgen, met veel verzadigde vetzuren zoals cholesterol, een grotere kans hebben op beschadigingen aan de bloedvaten en daarmee ook op Alzheimer. En ook, dat een Mediterraan dieet rijk aan visolie (omega-3-vetzuren), vitamines en anti-oxidanten het risico op hart- en vaatziekten en Alzheimer vermindert. Met dit onderzoek is nu aangetoond dat, althans bij genetisch gemodificeerde muizen, een alternatief voedingspatroon een fors verschil kan maken in zowel het gedrag als in de hersenen.

De ziekte van Alzheimer veroorzaakt grofweg dezelfde veranderingen in de hersenen van muizen en mensen. Bij beiden verslechteren de verbindingen tussen hersencellen en zijn er veranderingen te zien in het uiterlijk en de werking van het vaatstelsel van het brein. Vanwege de positieve resultaten bij muizen wordt het dieet nu ook getest bij mensen.


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram