Helpt slapen op je zij tegen Alzheimer?

123-koppel-ouder-bed-slapen-rel-08-15.jpg

nieuws Wie het risico op Alzheimer en Parkinson wil verkleinen, doet er goed aan om op de zij te slapen. Op die manier worden de afvalstoffen in de hersenen het beste afgevoerd. Dat moet alleszins blijken uit experimenten met knaagdieren aan de Stony Brook University in New York. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience.

Die experimenten tonen aan dat het brein van dieren efficiënter wordt schoongemaakt van eiwitten zoals de bèta-amyloïden wanneer zij op hun zij slapen. Voor dit opruimwerk gebruiken de hersenen een uniek systeem, het "glymfesysteem" dat zeer actief is tijdens de slaap. Het mechanisme dat deel uitmaakt van de bloedsomloop in de hersenen pompt het cerebrospinale vocht uit de weefsels en stuurt het gereinigd terug, waarbij de afvalstoffen door het bloed naar de lever gevoerd worden, waar zij geëlimineerd worden. Wie op de buik of op de rug slaapt, heeft een minder goede afvoer van deze afvalstoffen. Deze eiwitten blijven na de stofwisseling over en zouden, als ze zich opstapelen, een rol spelen bij het ontstaan van allerlei neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.


Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram