Dieetpraktijk van het volledig vermijden van vleesproducten in het dieet, waarbij men groenten, granen en noten gaan consumeren. Sommigen, die lacto-ovo worden genoemd, consumeren wel melk en eiproducten.
Voor wie niet thuis is in de vegetarische keuken maar toch eens een vleesvervanger op het menu wil zetten, is het niet evident om een keuze te maken. Wat is het verschil tussen al die veggie producten?
De vloeistof uit het blikje kikkererwten die je hoogstwaarschijnlijk weggiet, kan je zomaar recycleren als keukeningrediënt. Het is veganistisch, kost je niks, en je kan het opkloppen tot een dik schuim, zodat het er net zo uitziet als opgeklopt eiwit.
Soja is een voedingsproduct dat men wint uit de sojaboon. Soja die niet biologisch is of niet in Europa is geteeld, kan genetisch gemanipuleerd zijn. Daardoor en ook omwille van soms tegenstrijdige effecten op de gezondheid is soja een onderwerp van discussie. We overlopen de voor- en nadelen.
De afgelopen jaren is het aantal vegetariërs fel gestegen, maar is het wel zo gezond om vlees van je menu te schrappen? Kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven uit plantaardige producten halen? Professor Ann Meulemans geeft een woordje uitleg.
Een veganistische levensstijl schrikt sommigen misschien af, omdat je heel wat niet meer mag eten. Met de groeiende milieuproblematiek en welvaartsziekten in het achterhoofd is veganisme evenwel het overwegen waard. We zetten de voordelen en nadelen op een rij.
Een vegetarisch dieet bevat geen vlees of vis en bestaat grotendeels uit plantaardige producten. Daardoor is de voeding doorgaans rijker aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Bepaalde voedingsstoffen komen dan weer minder voor. Hoe zorg je voor een gezond evenwicht?
Op 1 november is het World Vegan Day en eveneens de start van de Try Vegan-maand. Met deze campagne wil BE Vegan mensen ondersteunen om de komende weken meer plantaardige voeding op het menu te zetten. Wat betekent dat concreet? En is dat wel gezond?
Als eerste land ter wereld heeft Singapore toestemming gegeven voor de verkoop van kweekvlees, dat in een laboratorium is gemaakt en waarvoor dus geen dieren zijn geslacht. Goed nieuws te zijn voor het welzijn van zowel dieren als mensen, al zijn er nog uitdagingen.
Steeds meer mensen zijn flexitariër, waarbij ze vooral plantaardig eten maar geregeld nog eens vlees en vis op het menu zetten. Die levenswijze is goed voor zowel het milieu als de gezondheid, al moet je wel een klein beetje opletten.
Vegetariërs eten geen vlees en vis, veganisten eten helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen, dus ook geen kaas, melk, yoghurt of eieren, enz. Een veganistisch dieet wordt vaak geassocieerd met een betere gezondheid, maar niet noodzakelijk met een lagere mortaliteit.
Voedsel op basis van soja, zoals tofoe, zou het risico op hartaandoeningen verkleinen. Dat suggereert Amerikaans onderzoek op meer dan 200.000 mensen. De wetenschappers zagen vooral een positief effect bij vrouwen.
Kikkererwten, linzen, bruine en witte bonen... Amper 20 procent legt wekelijks peulvruchten op zijn bord. Het zijn nochtans de ideale vleesvervangers. Ze zitten boordevol eiwitten en pectine, een cholesterolverlagende stof.
Wetenschappers tonen niet echt aan dat een hoog gehalte aan B12 nadelige gevolgen heeft. Ze vinden het wel geen goed idee om veel B12 bij te nemen als je geen tekort hebt.
Stel: je staat op een feestje en er komt een schaal met borrelhapjes aan. En nét als jij in je bitterbal wilt happen, hoor je vanaf links "Nee dankje, ik eet geen vlees, dat vind ik zó zielig voor die diertjes!"
Minder (rood) vlees eten verkleint de kans op het krijgen van darmkanker. Het eten van meer fruit en groenten verlaagt het risico op het krijgen van kanker.
Ja, dit mag. Er is onderzoek gedaan onder patiënten met darmkanker die minder vlees aten of stopten met vlees eten na hun diagnose en patienten die evenveel vlees bleven eten na hun diagnose. Er werden geen verschillen gevonden tussen deze groepen op overleving.
Niet alleen vlees en vis, maar ook zuivelproducten als melk en kaas dragen bij aan de vitamine B12-voorziening van het lichaam. Alleen is de hoeveelheid vitamine B12 in melkproducten aan de krappe kant om een tekort te voorkomen als vlees en vis niet op het menu staan.
Net als wortel is courgette een fijne groente om cakes en broden (zowel hartig als zoet) mee te bakken. Bovendien is zelf courgettebrood maken heel makkelijk.
Deze vegan tabouleh van bloemkool en biet is lekker kleurrijk. Door de combinatie van verschillende groenten is het slaatje niet enkel erg gezond maar oogt het ook heel mooi.
Hartige muffins met ei maken ons blij. Omdat ze vreselijk lekker zijn en ook nog eens gezond. Je eet ze meteen op of vriest ze in om ze later mee naar werk of...
Deze smoothiebowl met aardbeien en rozenwater is heerlijk als ontbijt, als snack tussendoor of als dessert. Het rozenwater zorgt voor een onverwachte twist.
Het voorbije jaar heeft 44 procent van de Belgen zijn vleesconsumptie verminderd. Dat blijkt uit een online-enquête bij 1.000 Belgen in opdracht van de vzw EVA. Die vzw wil mensen aanzetten tot gezond en duurzaam vegetarisch eten.
Veel mensen drinken geen melk omdat ze ten onrechte denken dat melk ongezond is of dat zij (of hun kinderen) allergisch zijn voor melk. Kunnen plantaardige dranken melk vervangen?
In vergelijking met vegetariërs die bijvoorbeeld wel melkproducten en eieren eten, hebben veganisten een veel grotere kans op voedingstekorten, onder andere wat vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3 vetten betreft. Met gezondheidsproblemen als gevolg.
Ellen Charlotte Marie is een populaire Vlaamse foodie op Instagram. Ze combineert daar haar 2 passie’s: gezond plantaardig koken en kleurrijke fotografie.
Uit haar boek “One healthy kitchen” vinden jullie hier het recept...
Heerlijk: een lasagne zonder schuldgevoel. Vandaag maakt Ellen Charlotte Marie: een lasagne met linzen, vegan en supergezond. Er kruipt wat werk in, maar als je een grote schotel maakt, heb je er meteen een aantal dagen plezier van!