In 2016 waren er in België 68.216 nieuwe diagnoses van kanker, waarvan 36.243 bij mannen en 31.973 bij vrouwen. 70-plussers vertegenwoordigen momenteel 13 procent van de totale Belgische bevolking, toch vallen elk jaar ongeveer de helft van de nieuwe kankers (46% of 31.053) binnen deze leeftijdsgroep. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Kankerregister.
Hoesten komt bij vrijwel alle problemen van de luchtwegen voor. Het is meestal een beschermingsmechanisme van het lichaam om slijm, ziektekiemen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te blazen.
Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek, waaraan de Universiteit Antwerpen meewerkte, blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan hebben bij antibiotica.
Muziek kan angst en pijn bij kinderen in het ziekenhuis verminderen. Kinderen die een operatie ondergaan ervaren minder pijn en angst als zij naar muziek luisteren dan kinderen die niet naar muziek luisteren. Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam.
Baringspijn kan angst veroorzaken. Muziek heeft een bewezen effect op pijn- en angstreductie. De Music Care, een muziek app is hier speciaal voor ontwikkeld en is gebaseerd op principes van hypnose en ontspanning.
Onderzoekers van de VUB ontwikkelen een app die mensen met meerdere chronische aandoeningen vanop een tablet toelaat hun medische toestand zelf thuis op te volgen.
In een nieuw advies pleit het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om patiënten met incontinentie en zorgverleners beter te informeren over de behandelmogelijkheden en hen hiertoe zoveel mogelijk aan te moedigen, voordat men zijn toevlucht neemt tot absorberende bescherming.
De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen van middelbare leeftijd krijgt een beroerte, dementie of Parkinson in de rest van zijn of haar leven.
Hulpverleners schatten vaak verkeerd in hoe zinvol een reanimatiepoging is. Dat wijst een internationaal onderzoek uit onder leiding van dr. Patrick Druwé, intensivist in het UZ Gent. De onderzoekers bevraagden meer dan 4.000 artsen, verpleegkundigen en ambulanciers.
Van 15 tot 20 oktober organiseert de Belgische Vereniging van Chiropractors (BVC) de ‘Week van de Rug’. Een week lang krijgt u gratis advies over uw rugpijn en wat een chiropractor of ‘kraker’ doet.
Een beroerte is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart. De medische benaming voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident, meestal afgekort met CVA. Letterlijk betekent dit "ongeluk in de bloedvaten van de hersenen".
De zomer van 2018 kende twee lange periodes met hoge temperaturen. Tijdens deze warme periodes registreerde Sciensano minder extra overlijdens dan verwacht. Het is echter nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over het totaal aantal (extra) overlijdens tijdens de volledige zomer van 2018.
Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het suikermetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Ziekenhuis Maastricht UMC+.
Bij het patellofemoraal pijnsyndroom voelt u pijn in en rond de knieschijf. Patella betekent ‘knieschijf’ en femoraal betekent ‘van het bovenbeen’. Het wordt ook anterieure kniepijn of chondromalacie van de knieschijf genoemd.
Het FAGG waarschuwt voor twee types oorthermometers van Philips. Philips heeft een probleem van onnauwkeurige metingen vastgesteld bij de Philips oorthermometer (DL8740) en de Philips AVENT slimme oorthermometer (SCH740). Deze oorthermometers worden in België online verkocht.
Een beetje beetje buikpijn of krampen en u wat minder energiek voelen rond de menstruatie, is normaal. Hevige buikpijn die u hindert bij uw dagelijkse activiteiten of waardoor u nauwelijks uit bed kunt, is echter niet normaal.
'Warme bewaring' maakt dat donororganen in vergelijkbare omstandigheden als in het menselijk lichaam bewaard worden: het orgaan wordt bevloeid met zuurstofrijk bloed en bij een normale lichaamstemperatuur.
Naasten van een stervende worden niet standaard betrokken bij belangrijke medische beslissingen in de laatste levensfase. Dat blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB – UGent). Hun bevindingen wijzen op de nood om palliatieve zorgbenadering binnen de hele gezondheidszorg. Hierbij moet de focus op zowel de stervende patiënt als diens familie liggen.
Elektrocutie of elektriciteitsongeval ontstaat wanneer het lichaam in contact staat met twee punten die een verschillende spanning hebben. Dat kunnen twee stroomdraden zijn of een stroomdraad en de aarding of de aarde zelf.
In de zomer verhoogt blootstelling aan luchtvervuiling het risico op sterfte door ademhalings- of hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van Sciensano.
Er komt een wettelijke regeling voor de naam en registratie van een levenloos geboren kind. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) goedgekeurd.
Met de term hartfalen omschrijft men die situatie waarbij het hart niet meer in staat is voldoende bloed rond te pompen om aan de behoefte van het lichaam te voldoen. Het hart faalt dus in zijn pompfunctie.
Eenzaamheid is slecht voor het hart en een sterke indicator voor een vroegtijdige dood. Dat nieuws werd bekendgemaakt op het medische congres EuroHeartCare in Dublin.
Ongewild urineverlies of urine-incontinentie wordt vaak gezien als een typische vrouwenkwaal. Nochtans komt het ook vaak voor bij mannen, maar wel veel minder dan bij vrouwen.
Mensen met bloedgroep type O hebben een grotere kans op een ernstige bloeding en overlijden na een ernstig ongeval. Dat blijkt uit onderzoek in Japan gepubliceerd in het tijdschrift Critical Care.
Mensen die hun urine niet (goed) kunnen ophouden, lijden aan incontinentie. Er bestaan verschillende types van urine-incontinentie en het kan ook verschillende oorzaken hebben.
We leven alsmaar langer, en het lukt ons ook alsmaar beter om langer gezond te leven dan vroeger, maar zullen we ooit écht onsterfelijk kunnen worden? En is onsterfelijkheid zelfs wel wenselijk?