Ken jij de symptomen van een beroerte of CVA?

123-ct-scan-bloed-hers-06-15.jpg

nieuws Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Er zijn twee vormen waarin een beroerte kan voorkomen: een herseninfarct waarbij een bloedklonter de toevoer van bloed en dus van zuurstof naar de hersenen blokkeert, en een hersenbloeding door een bloedvat dat scheurt.
In België doen zich zo’n 50 CVA’s per dag voor.

Een CVA is zeer ernstig. 6% van de slachtoffers overlijdt binnen de 24 uur en 29% binnen de eerste maand. Twaalf maanden na een beroerte is bijna de helft van de patiënten overleden. Geschat wordt dat ongeveer 30% van de patiënten na een CVA blijvend invalide is en afhankelijk is van de hulp van naaste familieleden.

123-anatom-beroerte-hers-bloed-06-15.jpg

De ernst van de beschadiging van het hersenweefsel bepaalt de gevolgen van een beroerte. Een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Daarom is het belangrijk om snel te reageren. Met de minuut neemt de hersenbeschadiging toe en vermindert de kans op een succesvolle behandeling. Als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een beroerte te herkennen en zo snel mogelijk te reageren. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het getroffen hersendeel.

Volgende symptomen kunnen voorkomen, maar daarom niet allemaal:
• Krachtsverlies in gelaat, arm of been
• Gevoelsstoornissen of verlamming aan één kant van het aangezicht of lichaam
• scheve mond, vaak in combinatie met moeilijk spreken en slikken
• Last om te spreken of om mensen te verstaan
• Blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen
• Duizeligheid of evenwichtsstoornissen
• Zeer hevige hoofdpijn

Alarmsignalen van een beroerte

• Mond: Let op of de mond scheeft staat of een mondhoek naar beneden hangt.
Hulpmiddel als je het niet direct ziet: vraag de persoon om te lachen of zijn tanden te laten zien.
• Arm: Let op of een arm (of been) verlamd is.
Hulpmiddel: Vraag aan de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of ongecontroleerd beweegt.
• Spraak: Let op of de persoon onduidelijk spreekt of niet meer uit de woorden komt.
Hulpmiddel: vraag aan de persoon een zin uit te spreken.

Wanneer er zich één of meerdere symptomen van een beroerte voordoet, dan moet je dringend medische hulp zoeken. De snelheid waarmee een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld wordt, is bepalend om blijvende hersenschade te voorkomen of te beperken.
Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer het slachtoffer in een comfortabele houding en ondersteun het slachtoffer aan de verlamde zijde.

Ook wanneer de verschijnselen kort duren en voorbijgaand zijn dienen ze ernstig te worden genomen en moeten ze door een arts verder worden onderzocht.

Meer info:
www.strokenet.be/


Laatst bijgewerkt: mei 2019
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram