Elf tips om een beroerte te voorkomen

getty_man_hoofd_ogen_2022.jpg

© Getty

dossier Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Er zijn twee vormen waarin een beroerte kan voorkomen: een herseninfarct waarbij een bloedklonter de toevoer van bloed en dus van zuurstof naar de hersenen blokkeert, en een hersenbloeding door een bloedvat dat scheurt. 

 Ongeveer de helft van de beroertes zou kunnen voorkomen worden door een gezonde leefwijze. Wie al een beroerte (CVA) heeft gehad, of wie een waarschuwing heeft gekregen in de vorm van een mini-beroerte, een zogenaamde TIA, transiente ischemische aanval, moet extra voorzichtig zijn.
Ongeveer 10 procent van de patiënten krijgt binnen het jaar opnieuw een beroerte. De behandeling na de eerste beroerte zal ook steeds gericht zijn op het voorkomen van de volgende, afgezien van het bestrijden van de gevolgen van de eerste. Het is daarom steeds belangrijk om de voorgeschreven behandeling goed te blijven volgen. 

 1. Stop met roken. Vermijd ook ruimten waar gerookt wordt. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 12 procent doen dalen. 
 2. Een gezond dieet kan een beroerte helpen voorkomen: veel groenten, fruit, vis, bonen, volle granen, noten, en weinig vlees en verzadigde vetten. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 23 procent doen dalen. 
 3. Voldoende lichaamsbeweging: wandel of sport minstens een half uur per dag. Overdrijf niet, door te lang of te intensief te sporten. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 36 procent doen dalen. 
 4. Beperk alcoholgebruik: maximaal twee glazen per dag voor mannen, één glas voor vrouwen. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 6 procent kunnen doen dalen. 
 5. Let op je gewicht: bij overgewicht moet je proberen om te vermageren. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 19 procent kunnen doen dalen. 
 6. Controleer regelmatig je bloeddruk. In geval de waarden te hoog liggen, kan je met je arts bespreken of medicatie nodig is. Volg de voorgeschreven behandeling. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 39 procent kunnen doen dalen. 
 7. Vermijd een te hoog cholesterol. Laat vanaf ongeveer 40 jaar je cholesterolwaarden jaarlijks controleren door je huisarts. In geval de waarden te hoog liggen, kan je met je arts bespreken of medicatie nodig is. Volg de voorgeschreven behandeling. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 27 procent kunnen doen dalen. 
 8. Ben je ouder dan 65 jaar, laat dan elk jaar je hartritme controleren door je huisarts. Laat een arts als je een onregelmatige pols vaststelt of hartkloppingen voelt 
 9. Diabetespatiënten moeten extra op hun hoede zijn. Hou je suikerspiegel in het bloed zo normaal mogelijk. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 4 procent doen dalen. 
 10. Vermijd psychologische stress. Probeer genoeg te ontspannen en afleiding te zoeken. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 6 procent kunnen doen dalen. 
 11. Neem de geneesmiddelen die je arts heeft voorgeschreven om een (nieuwe) beroerte te voorkomen.

Bronnen:
belgianstrokecouncil.be
thelancet.com


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram