Vroegtijdige beroerte: welke bloedgroep loopt het meeste risico?

getty_bloed_bloedgroep_2022.jpg

© Getty

nieuws

Uit een meta-analyse is gebleken dat er een aanzienlijk verschil is in het risico op een vroegtijdige beroerte - vóór de leeftijd van 60 jaar - afhankelijk van de bloedgroep.

Over een vroege beroerte bestaat nog veel minder onderzoek dan over een late beroerte (d.w.z. na de leeftijd van 60 jaar). In de hoop meer te weten te komen over de oorzaken van een vroege beroerte, hebben onderzoekers van de University of Maryland School of Medicine in de Verenigde Staten 48 studies over genetica en ischemische beroerten geanalyseerd. Een ischemische beroerte doet zich voor wanneer een klonter de bloedstroom naar de hersenen blokkeert.

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)

Bloedgroep bepaalt risico op beroerte

De geselecteerde studies omvatten 17.000 patiënten met een beroerte en bijna 600.000 mensen die nooit een beroerte hebben gehad. De onderzoekers slaagden erin genetische varianten te identificeren die men linkt aan beroerten. Ze vonden een verband tussen vroege beroerten en een deel van het gen dat bepaalt of een bloedgroep A, AB, B of O is.

Het resultaat:

  • Bij mensen met bloedgroep A was het risico op een vroegtijdige beroerte 18% hoger dan bij mensen met andere bloedgroepen. Maar dit verband was er niet bij late beroertes.
  • Bij mensen met bloedgroep O was het risico 12% lager.

Lees ook: Waarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte

Het risico op een beroerte bij een jonge bevolking voorkomen

Dit verband tussen een vroegtijdige beroerte en bloedgroep A kan men nog niet goed verklaren. De populairste hypothese is dat mensen met bloedgroep A een hoger risico op bloedklonters hebben. "We weten nog steeds niet waarom bloedgroep A een hoger risico zou geven, maar het heeft waarschijnlijk iets te maken met bloedstollingsfactoren zoals bloedplaatjes en cellen die de bloedvaten bekleden en andere circulerende eiwitten. Die factoren spelen allemaal een rol bij de ontwikkeling van bloedklonters", verklaart Dr. Kitter, co-auteur van de studie, in een persbericht.

Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaat, afhankelijk van de bloedgroep. Mensen met een andere bloedgroep dan O, vooral die met bloedgroep A, hebben onder meer een hoger cholesterolgehalte. Een te hoog gehalte aan "slechte" cholesterol (LDL) is een van de belangrijkste risicofactoren voor een beroerte. 

Lees ook: Cholesterol: wat als je LDL te hoog is?

"Deze studie werpt een belangrijke vraag op die verder onderzoek vereist naar hoe onze genetisch bepaalde bloedgroep een rol kan spelen in het risico op een vroege beroerte", zeggen professoren van de Universiteit van Maryland in hetzelfde persbericht. "Dit onderstreept de dringende noodzaak om nieuwe manieren te vinden die deze potentieel verwoestende aandoening bij jongvolwassenen kan voorkomen."

Lees ook: Kan je een beroerte voorkomen?

Bronnen:
https://n.neurology.org
https://www.eurekalert.org

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram