Domperidon: verbod gebruik bij kinderen tot en met 12 jaar

nieuws

Domperidon, een middel dat gebruikt wordt bij misselijkheid en braken, mag niet meer gebruikt worden bij zuigelingen, kinderen jonger dan 12 jaar en jongeren met een lichaamsgewicht van minder dan 35 kg omdat het weinig of geen effect heeft én kan leiden tot hartritmestoornissen. 

Domperidon (merknamen Motilium, Domperidon EG, Domperidon Mylan, Domperidon Teva, Zilium) mag nog wel gebruikt worden bij kinderen vanaf 12 jaar (en met een lichaamsgewicht boven 35 kg): 10 mg, maximaal 3 maal per dag, met een maximale dosis van 30 mg per dag.

De laagste werkzame dosis van domperidon dient te worden gebruikt gedurende de kortste tijdperiode die nodig is om misselijkheid en braken onder controle te krijgen. Doorgaans dient de maximale behandelingsduur niet meer dan één week te bedragen.

Domperidone wordt afgeraden in de volgende bijzondere situaties:
bij patiënten met matige of ernstige leverinsufficiëntie
bij patiënten met een gekende, bestaande verlenging van het hartgeleidingsinterval, vooral QTc, en patiënten met significante elektrolytenstoornissen of onderliggende hartziekten, zoals congestief hartfalen
gelijktijdige toediening van geneesmiddelen die het QT-interval verlengen
gelijktijdige toediening van krachtige CYP3A4-remmers (ongeacht hun QT-verlengende effecten).

Bron
www.fagg-afmps.be/nl/news/flash_vig_news_domperidon_gebruik_bij_kinderen_niet_langer_goedgekeurd_bij_een_gebrek_aan
www.bcfi.be/nl/gows/3060


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram