gedrag

Depressieklachten verminderen door mindfulness

nieuws 7/02/2016

Een mindfulnesstherapie kan patiënten met een actuele depressie helpen in het verminderen van hun klachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. De studie onderzocht voor het eerst de effecten van mindfulness bij een actuele depressie.

lees meer »

Campagne “Binnen roken is nooit oké”

nieuws 19/01/2016

Kom op tegen Kanker lanceert ism VIGeZ de sensibiliseringscampagne “Binnen roken is nooit oké”. De campagne wil ouders die binnen roken helpen om hun rookgedrag aan te passen, en zo kinderen geven waar ze recht op hebben: opgroeien in een gezonde leefomgeving.

lees meer »

Antidepressiva tijdens zwangerschap schadelijk?

Antidepressiva tijdens zwangerschap schadelijk?
nieuws 15/01/2016

Artsen adviseren doorgaans om antidepressiva tijdens de zwangerschap te blijven gebruiken, vooral omdat er nog geen goed onderzochte andere mogelijkheden zijn. Naar schatting zouden 2 à 3 % van alle zwangeren antidepressiva gebruiken.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mindmates: studenten waken over elkaars mentale gezondheid

nieuws 2/01/2016

1 op de 5 studenten kampt met depressieve klachten, 1 op de 6 heeft angstklachten, 1 op de 10 heeft al aan zelfdoding gedacht en 1 op 100 ondernam al een poging. Dat blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven. Ook alcohol vormt een niet te onderschatten probleem onder studenten.

lees meer »

Koppels die één keer seks hebben per week zijn het gelukkigst

nieuws 31/12/2015

Veel seks hebben maakt niet per se gelukkiger. Koppels die één keer per week seks hebben zijn net zo gelukkig als koppels die vaker vrijen. Dat blijkt althans uit een onderzoek aan de universiteit van Toronto dat in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science verscheen.

lees meer »

Een op drie rokers deed stoppoging

Een op drie rokers deed stoppoging
nieuws 29/12/2015

Een op de drie Nederlandse rokers heeft recentelijk geprobeerd om te stoppen met roken, maar slaagde hier niet in. Vooral vrouwelijke en jongere rokers deden een stoppoging.

lees meer »

ADHD komt ook voor op hogere leeftijd

ADHD komt ook voor op hogere leeftijd
nieuws 26/12/2015

ADHD blijkt bij bijna 3% van de Nederlandse 60-plussers voor te komen. Bij ouderen kenmerkt ADHD zich door depressiviteit, angstigheid en eenzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum VUmc in Amsterdam.

lees meer »

13 tips om eenzaamheid in de zorg te verminderen

13 tips om eenzaamheid in de zorg te verminderen
nieuws 25/12/2015

Ongeveer de helft van de ouderen die langdurig zorg thuis of in een rusthuis nodig hebben, is eenzaam. Bij mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking heeft ruim 55 procent te kampen met eenzaamheid, bij mensen met psychische problemen loopt dit zelfs op tot bijna 80 procent.

lees meer »

Zanzu.be : website in 13 talen over seksuele gezondheid

Zanzu.be : website in 13 talen over seksuele gezondheid
nieuws 14/12/2015

Sensoa lanceert Zanzu.be, een toegankelijk geschreven site met tekeningen bij de artikels, navigatie via iconen en een voorleesfunctie. Ook staat er op Zanzu.be een vertaalwoordenboek voor 240 specifieke termen over seksualiteit, lichaam en relaties

lees meer »

Campagne voor rookvrij opgroeien

Campagne voor rookvrij opgroeien
nieuws 5/12/2015

Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn de campagne ‘Rookvrije generatie' gestart. Bedoeling is dat kinderen vanaf het moment van conceptie kunnen opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

lees meer »

10 vragen over het pessarium of diafragma

10 vragen over het pessarium of diafragma
dossier 3/12/2015

Het pessarium of diafragma is een rond kapje uit rubber of siliconen dat over de baarmoederhals in de vagina wordt geplaatst voor het vrijen. Als anticonceptiemiddel is het minder betrouwbaar dan de hormonale voorbehoedsmiddelen.

lees meer »

Franse Homomannen mogen bloed geven

nieuws 1/12/2015

De Franse minister van volksgezondheid heeft beslist dat homomannen voortaan bloed mogen geven. Het verbod was 30 jaar geleden ingevoerd naar aanleiding van de HIV-epidemie.

lees meer »

Nederlandse homomannen mogen bloed geven

nieuws 28/11/2015

Homoseksuele mannen mogen in Nederland weer bloed doneren. Een jaar nadat ze voor het laatst seks hebben gehad met een man, kunnen ze opnieuw bloed geven. In ons land nog homomannen altijd geen bloed geven.

lees meer »

Jongeren socialer door internetgebruik

Jongeren socialer door internetgebruik
nieuws 21/11/2015

De negatieve gevolgen van het internetgebruik onder jongeren krijgen veel aandacht; jongeren die op afstand en met hun ogen gericht op schermen zouden leven. Maar onderzoeker Marjon Schols van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontkracht waarschuwingen dat ze hierdoor minder sociaal zouden worden.

lees meer »

‘Je hoeft geen slet te zijn om chlamydia te krijgen’

nieuws 3/11/2015

Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, focust in haar nieuwe campagne op jongvolwassenen binnen een relatie. Het condoom wordt bij hen geregeld - zonder testen - weggelaten, waardoor soa’s zoals chlamydia kunnen rondgaan. Men roept jongeren daarom op om zich te laten testen. Ook aan artsen wordt gevraagd om het gesprek aan te knopen.

lees meer »

Ben jij introvert, extravert of ... ambivert?

nieuws 1/11/2015

Bij collega's ben je stil, maar onder vrienden transformeer je tot een eersteklas fuifbeest. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan ben je ongetwijfeld een ambivert persoon. En dat blijkt een grote sterkte te zijn. De persoonlijkheidskenmerken van ambiverte personen brengen immers heel wat voordelen met zich mee.

lees meer »

Minder eten door combinatie van smaakstoffen

Minder eten door combinatie van smaakstoffen
nieuws 26/10/2015

Een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami zorgt ervoor dat mensen minder eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Wageningen bij gezonde vrijwilligers. De smaakstoffen werden via een sonde rechtstreeks toegediend in de dunne darm.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram