Antidepressiva tijdens zwangerschap schadelijk?

123-pijn-psy-depress-9-7.jpg

nieuws Artsen adviseren doorgaans om antidepressiva tijdens de zwangerschap te blijven gebruiken, vooral omdat er nog geen goed onderzochte andere mogelijkheden zijn. Naar schatting zouden 2 à 3 % van alle zwangeren antidepressiva gebruiken.
Vreemd genoeg weet niemand met zekerheid of het voor moeder en kind veilig is om gedurende de zwangerschap antidepressiva te blijven gebruiken.

Daarom zijn de universiteiten van Utrecht, Groningen en Rotterdam gestart met een onderzoek om de schadelijke effecten te onderzoeken van antidepressiva en depressie voor zowel moeder als kind. Ook onderzoekt het team of afbouwen van antidepressiva, in combinatie met een training die zich richt op het voorkómen van een depressieve terugval, werkt. En wat de effecten hiervan zijn op het (ongeboren) kind.

Taboe
Naast het leggen van een wetenschappelijke basis voor de beste behandeling voor zwangere vrouwen, heeft het onderzoeksteam nog een ander doel: men wil namelijk het taboe doorbreken dat rust op het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Op de website van de onderzoekers staan daarom ook ervaringen van vrouwen die worstelden met de vraag of ze antidepressiva tijdens hun zwangerschap moesten blijven slikken. De onzekerheid, ook bij de deskundigen, over het blijven gebruiken van medicijnen leidde vaak tot groot schuldgevoel. Het wordt daarom nu echt tijd dat er meer duidelijkheid komt, voor zowel moeder als haar, ongeboren kind, zo zeggen de onderzoekers.

http://www.uu.nl/nieuws/antidepressiva-tijdens-zwangerschap-schadelijk
http://www.stoporgostudie.nl/


Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram