Tabak-gerelateerde kankers nemen toe bij vrouwen

123-sigar-tabak-12-15.jpg

nieuws In 2025 ligt het risico op kanker bijna even hoog bij vrouwen als bij mannen. Dat heeft vooral te maken met het groeiend rookgedrag bij vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Kankerregister.

In 2013 registreerde het Kankerregister 65.487 nieuwe diagnoses van kanker, 34.542 bij mannen (53%) en 30.945 bij vrouwen (47%). 3% van de Belgische bevolking kreeg in de afgelopen 10 jaar (2004-2013) met kanker te maken.

Stijging aantal kankergevallen
In 2025 zullen er naar schatting 78.000 nieuwe kankergevallen zijn, dus 12.000 meer dan in 2013.
In absolute cijfers zal de stijging van het aantal tumoren bij mannen vooral te wijten zijn aan de veroudering en de groei van de populatie.
Bij vrouwen wordt een extra toename verwacht als gevolg van het groeiende rookgedrag bij vrouwen. Verwacht wordt dat vrouwen hun sterke inhaalbeweging op mannen zullen verderzetten vooral voor tabakgerelateerde tumoren (long-, mond- en keelholtetumoren). Bij mannen blijft het risico dalen voor deze kankers evenals voor prostaatkanker.

Sterfterisico daalt
Het risico om te overlijden aan kanker daalt jaar na jaar. Bij mannen (-1.6% per jaar) daalt die kans 3 maal sneller dan bij vrouwen (-0.5% per jaar).
Mensen met kanker overleven langer: de overlevingskansen na de diagnose van kanker zijn de voorbije jaren toegenomen. Bij vergelijking van de periodes 1999-2003 en 2009-2013 voor Vlaanderen is de 5-jaarsoverleving bij mannen met 5% toegenomen, bij vrouwen met 3%.

Deze goede resultaten zijn te danken aan een betere opsporing door gevoeligere medische beeldvormingstechnieken en door het bevolkingsonderzoek (gerichte screeningsprogramma's) dat een vroegtijdige diagnose mogelijk maakt.
Een verbeterde behandeling en dit op diverse niveaus verklaart eveneens deze goede resultaten: minder invasieve chirurgische technieken, geoptimaliseerde radiotherapeutische behandelingen, nieuwe chemotherapeutische middelen,... Daarnaast is er ook een betere kennis van de tumorkarakteristieken die toelaat meer doelgerichte en gepersonaliseerde behandelingen te starten.

De kennis van deze cijfers kan bijdragen tot een verdere optimalisatie van het Belgisch gezondheidszorgsysteem : ze laten immers toe een inschatting te maken van de behoeften nodig voor diagnose, behandeling en opvolging van kanker. Daarnaast bieden dergelijke cijfers ook de mogelijkheid de kwaliteit van zorg te evalueren.

De Stichting Kankerregister heeft naar aanleiding van haar 10-jarig bestaan al deze cijfers samen gezet in de publicatie 'Cancer Burden in Belgium'. Hierin vindt u de gegevens gebundeld over de incidentie, evolutie, prevalentie, mortaliteit en overleving van kanker in België voor de periode 2004-2013. Daarnaast werden voor het eerst voorspellingen voor het jaar 2025 opgenomen.

Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram