Voor jou gelezen op De Standaard

Waarom een verhuizing het beste moment is om te stoppen met roken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Britse psychologen beweren dat grote momenten of veranderingen in ons leven ons kunnen helpen bij het afleren van een slechte gewoonte, zoals roken. Mensen die een grote ommezwaai maken in hun leven zullen makkelijker nieuwe ideeën en informatie opnemen.

‘Grote levensveranderingen, zoals verhuizen of veranderen van job geven mensen een mogelijkheid om de keuzes die ze maken te beïnvloeden’, zegt professor Bas Verplanken van de Universiteit van Bath. ‘Mensen zweven dan wat rond als het ware en dat zorgt ervoor dat ze meer met een open visie naar dingen kunnen kijken.’

De studie wilde zien of het recycleergedrag en het energieverbruik van mensen aangepast kon worden. De ene helft van de participanten was recentelijk verhuisd, de andere helft niet. Elke participant kreeg herbruikbare zakken, ecologische wasmiddelen, een schema voor het openbaar en een timer voor het douchen. Het onderzoek wees uit dat de studie effectiever was bij mensen die een verhuis achter de rug hadden.

‘Als we positieve veranderingen willen maken, dan is het dus cruciaal dat we inspelen op die momenten’, klinkt het. Wel waarschuwt Verplanken dat de verhoogde kans op gedragsverandering zich beperkt tot drie maanden na de gebeurtenis. Na die periode wordt het moeilijker om de gewoonte af te leren.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160127_02093325


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram