Nieuwe regels voor verkoop e-sigaret met nicotine

123-e-sigaret-rook-170-10.jpg

nieuws De verkoop van de e-sigaret met nicotine is voortaan toegelaten. Het koninklijk besluit betreffende het fabriceren en het in de handel brengen van elektronische sigaretten, is op 3 maart 2016 in het Belgisch Staatsblad verschenen. Het KB over de e-sigaret gaat in op 13 maart 2016.

In een persmededeling zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block dat “Deze maatregelen kaderen in het tabaksontmoedigingsbeleid. Roken is schadelijk voor de gezondheid en er nooit mee beginnen of stoppen, is best. Doel is en blijft roken ontmoedigen of ervoor zorgen dat rokers stoppen. En hier blijft het niet bij. De komende maanden bekijken we samen met politieke en andere partners welke maatregelen nog kunnen worden genomen om de schadelijke gevolgen van roken tegen te gaan en te beperken.”
In een advies op de e-sigaret van oktober 2015 stelt de Hoge Gezondheidsraad dat de e-sigaret een plaats kan krijgen in het tabaksontmoedigingsbeleid waarbij de hoofdfocus moet liggen op het terugdringen van roken van tabak.
De e-sigaret bevat nicotine, een verslavend product dat volgens de HGR “duidelijk minder schadelijk dan tabaksrook” is. Met de e-sigaret krijgt u geen teer, wat kankerverwekkend is, binnen.
Omdat de elektronische sigaret een nieuw product op de Belgische markt is, is er een apart koninklijk besluit opgesteld.
De Hoge Gezondheidsraad gaf ook aan dat e-sigaretten niet strenger mogen behandeld worden dan tabakssigaretten omdat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan de tabakssigaretten.

De e-sigaretten zullen daarom via het reguliere circuit verkocht worden en niet in de apotheek omdat de verkoop in de apotheek drempelverhogend zou werken. Om dezelfde reden zijn geen accijnzen geheven op e-sigaretten.
• De verkoop van e-sigaretten is verboden aan jongeren onder de 16 jaar.
• Net zoals voor tabaksproducten is reclame of sponsoring verboden voor e-sigaretten met of zonder nicotine. Afbeeldingen met de merknaam van de verkochte producten zijn wel toegelaten aan de uitstalramen in de gespecialiseerde tabaks- en krantenwinkels.
• De verkoop van e-sigaretten met nicotine op afstand (via het internet dus) is verboden.

• Smaakaroma’s zijn toegelaten maar bepaalde additieven zijn verboden voor e-sigaretten met nicotine:
• vitamines of andere additieven die de indruk wekken dat er een positief effect kan zijn op de gezondheid (of een verminderd risico op ziekten)
• cafeïne, taurine en andere stimulerende additieven
• additieven die zorgen voor een gekleurde rook.

• Veiligheidsvoorschriften:
- Het volume van de navullingen mag maximum 10ml zijn
- De patronen of reservoirs voor eenmalig gebruik mogen niet meer dan 2 ml bevatten
- De concentratie nicotine mag niet meer dan 20mg/ml zijn
- De nicotine moet op een constante manier vrijkomen
- E-sigaretten en navullingen moeten een beveiliging voor kinderen bevatten en moeten onbreekbaar zijn.
- Bij normaal gebruik mag er geen enkel risico zijn voor de gebruiker
- Bepaalde chemische stoffen (kwik, cadmium) zijn verboden in e-sigaretten, de navullingen en de batterijen.

• Verplichte vermeldingen op verpakking: Op de verpakking van de e-sigaretten en de navullingen moeten verschillende elementen vermeld worden:
- De verpakking van de navullingen voor e-sigaretten die gevaarlijke stoffen bevat, moet een specifiek etiket hebben (gevaarsymbolen, conform de Europese CLP-wetgeving)
- Wanneer de e-sigaret of de navulling nicotine bevat , moet de volgende waarschuwing op minstens 35% van de twee grootste oppervlakten van de verpakking afgebeeld worden: ‘De nicotine in dit product is sterk verslavend. Het gebruik door niet-rokers is niet aangeraden.’
- De verpakking moet een bijsluiter bevatten met:
• gebruiksaanwijzing en opslagmethode
• contra-indicaties
• ongewenste effecten
• de gevolgen van een verslaving en de toxiciteit
• de contactgegevens van de fabrikant of invoerder

• E-sigaretwinkels moeten nagaan of hun producten voldoen aan de nieuwe wetgeving. Eventueel moeten ze zo snel mogelijk aanpassingen aan de etikettering of de verpakking van hun producten doen zodat hun producten conform zijn aan de nieuwe wetgeving. Indien ze teveel nicotine bevatten of indien ze verboden additieven bevatten, dan mogen deze producten niet meer verkocht worden.
• Zoals voor alle tabaksproducten is het verboden om e-sigaretten te roken in gesloten publieke ruimtes. Rokers riskeren een boete van € 156 tot € 6.000. Een uitbater die het dampen van e-sigaretten toelaat riskeert dezelfde straffen én een sluiting van zijn zaak gedurende 6 maanden.

Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram