Campagne “Binnen roken is nooit oké”

nieuws Kom op tegen Kanker lanceert ism VIGeZ de sensibiliseringscampagne “Binnen roken is nooit oké”. De campagne wil ouders die binnen roken helpen om hun rookgedrag aan te passen, en zo kinderen geven waar ze recht op hebben: opgroeien in een gezonde leefomgeving.

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. Dat bleek uit eerder onderzoek van TNS Dimarso in opdracht van Kom op tegen Kanker.
In de helft van de Vlaamse gezinnen met rokende ouders wordt er nog steeds gerookt in aanwezigheid van de kinderen en één op de drie rokende ouders doet dat nog steeds in de eigen woning. In 2008 werd het onderzoek de eerste keer uitgevoerd en sindsdien is er merkelijk vooruitgang geboekt. Het aantal gezinnen waar gerookt wordt in aanwezigheid van kinderen is met 40% afgenomen (115.000 in 2008). Opvallend is echter dat deze daling het grootst is bij hoger opgeleide ouders.

Gezondheidsrisico's
Dat zorgt voor duidelijk aantoonbare gezondheidsrisico’s. Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby’s lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood.
Uit onderzoek blijkt dat ouders deze risico’s onderschatten en dat er nog veel misverstanden over meeroken bestaan.

www.nooitbinnenroken.be
www.passiefroken.be


Laatst bijgewerkt: januari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram