Depressie en niet antidepressiva leidt tot gewichtstoename

123-vr-obesit-zoet-fruit-01-16.jpg

nieuws De gewichtsschommelingen die kunnen optreden bij patiënten met een depressie worden niet veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. Dat blijkt uit onderzoek van VUmc in Amsterdam. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Clinical Psychiatry.

Een depressie kan tot zowel gewichtstoename als gewichtsafname leiden. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot gewichtstoename, maar het blijft onduidelijk wat de bijdrage van deze medicatie is bij de gewichtsveranderingen die optreden tijdens een depressie.
De onderzoekers hebben twee jaar 2500 deelnemers aan de Nederlandse Studie naar Depressie en angst (NESDA) gevolgd. Zij hebben bij zowel depressieve als gezonde patiënten gekeken of hun gewicht afnam, toenam of stabiel bleef. Ook is gekeken naar individuele factoren, zoals de leeftijd, het gebruik van bepaalde antidepressiva en alcoholgebruik.

De resultaten lieten zien dat mensen met een depressie in vergelijking met gezonde mensen een grotere kans hebben om aan te komen, maar dat antidepressiva geen rol spelen in dit proces. Gebleken is dat patiënten met een depressie die geen antidepressiva gebruiken evenveel kans op gewichtstoename hebben als patiënten die wel antidepressiva gebruiken.

De onderzoekers willen nu, in het kader van het MooDFOOD project, de verbanden tussen depressie en overgewicht verder onderzoeken. Daarin worden de effecten van voedingssupplementen en leefstijlcoaching op het ontstaan van depressie onderzocht.

Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram