Jongeren beginnen later te roken

123-roken-sigaret-man-02-16.jpg

nieuws De jongeren die ooit een sigaret roken, doen dit steeds later. Dat blijkt uit de leerlingenbevraging van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).

Tabakspreventie op school moet daarom niet alleen gebeuren in de eerste graad van het secundair onderwijs, maar ook in het tweede en derde graad. Daarnaast zegt 87% van de jongeren die ouder zijn dan 16 jaar gemakkelijk aan sigaretten te kunnen geraken.
Het VIGeZ pleit er daarom onder meer voor om de leeftijdsgrens voor de aankoop van tabak (en soortgelijke producten zoals de e-sigaret en de shisha-pen) te verhogen van 16 naar 18 jaar.

Jongeren roken later
Jongeren beginnen steeds later met roken. Zo steeg de gemiddelde beginleeftijd tot 14,9 jaar. Daarnaast is er ook een substantiële groep van jongeren die pas beginnen met roken op de leeftijd van 16 jaar of ouder, en die groep stijgt.

16% van de jongeren onder de 16 jaar heeft ooit een sigaret gerookt. 69% van hen weet dat de verkoop van tabaksproducten onder de 16 jaar verboden is. De laatste 5 jaar geven minder jongeren onder de 16 jaar aan gemakkelijk over tabak te kunnen beschikken. Hun aantal daalde van 56% in 2010-2011 naar 44% in 2014-2015. Maar bij de jongeren die ouder zijn dan 16 jaar – nog steeds minderjarig - blijft het cijfer hoog: 87% geeft aan gemakkelijk aan sigaretten te kunnen raken.

5 effectieve maatregelen
De cijfers bewijzen het: jongeren worden in ons land onvoldoende beschermd tegen de invloed van tabak. Samen met de Nationale Coalitie tegen tabak stelt het VIGeZ dan ook deze maatregelen voor om dit probleem een halt toe te roepen:
• Een volledig verbod van tabaksreclame, dus ook in de verkooppunten waar het vandaag nog kan
• Een verbod op het zichtbaar presenteren en uitstallen van tabaksproducten in de winkel
• De invoering van neutrale sigarettenpakjes (zonder het merklogo en aantrekkelijke kleuren)
• Een accijnzenbeleid dat naast roltabak ook de consumptie van gewone sigaretten ontmoedigt
• Het verhogen van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar voor de aankoop van tabak en soortgelijke producten zoals de e-sigaret en de shisha-pen.

Inzetten op tabakspreventie en rookstop op school
Daarnaast wil het VIGeZ nog eens benadrukken dat er meer moet worden ingezet op tabakspreventie en rookstop bij jongeren. Vooral in de onderwijsvormen waar veel gerookt wordt (zoals het BSO en het TSO) en bij nieuwe groepen die vandaag veel meer beginnen roken, zoals de oudere minderjarigen. Tabakspreventie op school moet daarom niet alleen gebeuren in de eerste graad van het secundair onderwijs, maar ook in de tweede en derde graad.

Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram