Anale seks verhoogt kans op fecale incontinentie

123-darmen-constip-anatom-02-16.jpg

nieuws Anale seks verhoogt mogelijk de kans op fecale incontinentie, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Dat blijkt uit een studie in de Verenigde Staten gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology.

De wetenschappers analyseerden gegevens van ruim 4.000 volwassenen van 20 jaar en ouder. 8,3 % van de vrouwen en 5,6 % van de mannen leed aan fecale incontinentie, minstens één keer per maand. 37 % van de vrouwen en 5 % van de mannen had minstens één keer anale seks gehad. Bij vrouwen die anale seks hadden gehad lag de kans op fecale incontinentie (minstens één keer per maand) 50 % hoger dan bij de vrouwen die nooit anale seks hadden gehad (10 % tegenover 7 %). Bij de mannen die anale seks hadden gehad verdriedubbelde de kans op fecale incontinentie zelfs (12 % tegenover 5 % bij de mannen zonder anale seks).

Alhoewel de onderzoekers aanstippen dat de studie niet kan aantonen dat anale seks de oorzaak is van de fecale incontinentie, zijn er volgens hen sterke aanwijzingen dat anale seks een risicofactor is, vooral dan bij mannen die seks hebben met mannen. Zij waarschuwen voor de risico's om harde of grote voorwerpen in de anus te brengen en raden aan om bij pijn of bloedingen een arts te raadplegen.

Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram