Gerelateerde artikels
Daarom neem je je smartphone beter niet mee naar het toilet

video
Veel mensen staan er niet bij stil dat hun smartphone, door gebruik op allerlei plekken, een broedplaats is voor bacteriën. Onderzoek van de University of Arizona wijst uit dat smartphones tot tien keer meer bacteriën kunnen bevatten dan een toiletbril. En dat is nog niet alles. Je smartphone gebruiken op het toilet, kan zelfs leiden tot incontinentie. Urologe Maxime Kummeling (LUMC) vertelt hoe dat komt, in dit online college van universiteit van Nederland. Onder het filmpje vind je de samenvatting.
Lees ook: Wat is de beste houding op het toilet voor een vlotte stoelgang?
Samenvatting
Het gebruik van je telefoon op het toilet kan leiden tot gezondheidsproblemen. Naast het risico op bacteriële besmetting door poep- en plasbacteriën, kan de verkeerde houding tijdens het toiletbezoek leiden tot plasproblemen en zelfs incontinentie.
Hoe veroorzaakt de houding plasproblemen?
Wanneer je gebukt zit op het toilet, knijpen de bekkenbodemspieren de plasbuis af, wat plassen bemoeilijkt. Dit zorgt ervoor dat je moet persen, wat extra druk zet op de blaas en de bekkenbodemspieren. Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat de blaas zijn elasticiteit verliest, waardoor je vaker moet plassen en zelfs incontinentie kunt ontwikkelen.
Invloed op de darmen
Ook je darmfunctie kan verstoord raken door een gebogen zithouding. Net als bij de plasbuis ontstaat er een knik in de endeldarm, waardoor de stoelgang niet volledig wordt geleegd. Een volle darm kan bovendien tegen de blaas drukken, wat de plasproblemen verergert.
Wat is de juiste houding?
Zit rechtop met je knieën en heupen in een hoek van 90 graden, ontspannen schouders en buikspieren. Voor het poepen kun je je bekken iets kantelen. Neem rustig de tijd en vermijd persen. Laat je telefoon buiten de badkamer om afleiding te voorkomen en een goede toilethouding aan te nemen.
Door de juiste houding aan te nemen en je telefoon niet mee te nemen naar het toilet, kun je incontinentieklachten en darmproblemen voorkomen.
Lees ook: Wat is de beste houding op het toilet voor een vlotte stoelgang?