Donkere kringen onder je ogen: oorzaken en behandeling

In dit artikel
Donkere kringen onder je ogen: oorzaken en behandeling

dossier

In bepaalde omstandigheden zijn donkere kringen onder de ogen gemakkelijk te verklaren, als je er een kort nachtje op hebt zitten bijvoorbeeld. Vermoeidheid is de meest voorkomende oorzaak van donkere kringen, maar er zijn nog een aantal factoren die een rol kunnen spelen.

Lees ook: Is een middagdutje of ‘powernap’ echt gezond?

Oorzaken

123_ogen_wallen_gezicht_2022jpg.jpg
  • Vermoeidheid: slaaptekort kan ervoor zorgen dat je huid dof en bleek wordt, waardoor donkere weefsels en bloedvaten onder je huid te zien zijn. Door te weinig slaap kan vocht zich ook onder je ogen ophopen, waardoor ze gezwollen lijken. De donkere kringen die je ziet, zijn soms dus eigenlijk schaduwen van je gezwollen oogleden.
  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner. Je verliest ook het vet en collageen dat nodig is om de elasticiteit van je huid te behouden. Als dit gebeurt, worden de donkere bloedvaten onder je huid zichtbaarder, waardoor het gebied onder je ogen donkerder wordt.
  • Vermoeide ogen: naar je televisie- of computerscherm staren, kan zeer belastend zijn voor de ogen. De bloedvaten rond de ogen worden daardoor groter, waardoor ook de huid in het ooggebied donkerder kleurt.
  • Allergieën: bij een allergische reactie laat je lichaam histamines vrij als reactie op schadelijke bacteriën. Histamines veroorzaken niet alleen onaangename symptomen zoals jeuk, roodheid en gezwollen ogen, maar zorgen er ook voor dat je bloedvaten verwijden en zichtbaarder worden onder je huid.
  • Uitdroging: wanneer je lichaam niet de juiste hoeveelheid water binnenkrijgt, begint de huid onder je ogen er dof uit te zien en lijken je ogen ingevallen. Dit komt door de nabijheid van het onderliggende bot.
  • Overmatige blootstelling aan de zon: dit kan ervoor zorgen dat je lichaam een teveel aan melanine aanmaakt, het pigment dat je huid kleur geeft. Te veel zon, vooral voor je ogen, kan pigmentatie in de omringende huid donkerder maken.
  • Erfelijkheid: familiegeschiedenis speelt ook een rol bij het ontwikkelen van donkere kringen onder je ogen. Het kan een erfelijke eigenschap zijn die al vroeg in de kindertijd zichtbaar is, en kan verergeren naarmate je ouder wordt of langzaam verdwijnen.
  • Donkere kringen kunnen een oorzaak zijn van een tekort aan de vitamines K en B12 en het mineraal ijzer. Als je te weinig van deze voedingsstoffen inneemt, kan er bloedarmoede ontstaan. Bij bloedarmoede wordt de huid bleek en ontstaan er donkere kringen onder de ogen. Let er dus op dat deze stoffen voldoende aanwezig zijn in je voeding.

Lees ook: Waarom je niet je BMI maar je ABSI moet berekenen

Behandeling

Als een ongezonde levensstijl de oorzaak van de donkere kringen is, ligt de oplossing voorhanden. Daarnaast zijn er enkele tips die je kan uitproberen om (tijdelijk) komaf te maken met donkere kringen:

  • Je kan een koud kompres aanbrengen onder je ogen, zodat de zwelling vermindert en verwijde bloedvaten krimpen.
  • Haal wat slaap in. Met een nachtrust van 7 à 8 uur kan je donkere kringen meestal verminderen.
  • Donkere kringen kan je ook camoufleren met make-up. Een concealer bedekt donkere huidzones, zodat ze opgaan in je normale huidskleur.
  • Voor een meer permanente oplossing kan je kiezen voor een medische behandeling zoals een chemische peeling, fillers met hyaluronzuur of laserchirurgie.

Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram