Een baarmoederhalsuitstrijkje (ook PAP- test genoemd) heeft als doel veranderingen op te sporen die, over lange tijd, zouden kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Wat als dat afwijkend is?
Als je getuige bent van een verstikking, moet je snel optreden. Als je het obstakel niet met de vingers kan verwijderen, kan je, zowel bij een volwassene als bij een kind, twee technieken toepassen: op de rug slaan en/of buikstoten geven.
Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap en/of direct na de bevalling last van ongewild urineverlies. Vaak verdwijnen deze klachten spontaan in de eerste weken na de bevalling, maar meer dan 30 procent heeft ook na één jaar nog klachten.
Darmen liggen normaal onder de buikwand, maar helaas is dat bij een tot vier op de tienduizend pasgeboren baby’s niet het geval. Ze hebben een gastroschisis: een kleine opening naast de navel waardoor organen ook (deels) buiten de buikholte liggen.
60% van de Belgen weet niet dat hormoonverstoorders schadelijk zijn voor onze gezondheid, zo blijkt uit een onderzoek bij 1.000 mensen door de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Vooral zwangere vrouwen, (ongeboren) baby’s en peuters blijken bijzonder kwetsbaar.
Uit een vervolgonderzoek aan de KU Leuven blijkt dat kanker en chemotherapie tijdens de zwangerschap nauwelijks impact hebben op de hersenontwikkeling van het kind. Bij de eerste screening waren de kinderen 3 jaar, de tweede vond onlangs plaats, intussen zijn de kinderen 9 jaar oud.
Je voorbereiden op de menopauze? Het kan! Omdat de meeste vrouwen hun menopauzedag rond de leeftijd van 51 hebben maar de klachten al 6-10 jaar voor die datum kunnen starten, is het belangrijk om rond de leeftijd van 40-45 al goed zorg te dragen voor je lichaam.
Tijdens een zwangerschap is je weerstand verzwakt en kan je gemakkelijker een infectie zoals een verkoudheid oplopen. Dat is meestal niet gevaarlijk, ook niet voor de baby.
Het geneest ook meestal vanzelf na enkele dagen. Maar het kan wel flink vervelend zijn.
Met deze test die door Michel Campbell, een Canadees seksuoloog, werd opgesteld, kan je drie belangrijke aspecten van je relatie evalueren: intimiteit, passie en betrokkenheid. De test kan je helpen om de sterke en zwakke punten van jullie relatie te bepalen.
Tijdens de perimenopauzale periode - de overgangsperiode van ongeveer 6 jaar vóór de eigenlijke menopauze - treden er geleidelijk aan een aantal fysieke en psychische veranderingen op die een gevolg zijn van de schommelingen in de hormonen die door de verouderende eierstokken worden geproduceerd.
Onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen dubbel zo vaak last hebben van muggenbeten dan niet zwangere vrouwen. Het onderzoek werd weliswaar uitgevoerd met malariamuggen, maar naar alle waarschijnlijk geldt het ook voor andere muggen.
Twee factoren van de klimaatcrisis, luchtvervuiling en stijgende temperaturen, blijken in het bijzonder zwangere vrouwen en hun baby’s zwaar te treffen. Amerikaanse onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen deze fenomenen en problematische geboortes.
Veel aanstaande moeders krijgen in de loop van hun zwangerschap te maken met vergeetachtigheid en concentratiemoeilijkheden, maar Amerikaanse wetenschappers verzekeren bezorgde moeders dat deze geheugenproblemen slechts van tijdelijke aard zijn.
Onderzoekers in de Verenigde Staten denken een manier gevonden te hebben om iemands levensverwachting te voorspellen, namelijk door te kijken naar de snelheid waarmee genetische mutaties zich opstapelen in zijn of haar DNA.
De leeftijd van de menopauze varieert sterk per vrouw en ligt tussen de 40 en 60 jaar. Voorspellen wanneer je menopauze precies start, is niet evident, maar er zijn wel enkele tests die je kan doen.
Volgens een nieuwe studie heeft ongeveer een op de drie Europese vrouwen van neanderthalers een bepaalde genvariant geërfd, waardoor ze minder kans lopen op miskramen en bloedingen tijdens de vroege zwangerschap.
Een vervelend en vaak voorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap is constipatie of verstopping. Ook vrouwen die er voor de zwangerschap geen last van hadden, krijgen ermee te maken. Wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?
Vliegen bij een probleemloze zwangerschap houdt geen speciale risico’s in. Het lichaam ondergaat weliswaar een drukverschil, maar dat heeft geen invloed op de vruchtwatervliezen.
Het lichaam van een man verschilt van dat van een vrouw. Is het dan niet logisch dat mannen en vrouwen iets zo lichamelijks als seks anders ervaren en er daarom ook anders mee omgaan?
Uit een grote rondvraag blijkt dat veel toekomstige mama’s en papa’s in spe maar moeilijk hun weg vinden in het ogenschijnlijk complexe aanbod van informatie en zorg naar aanloop van de bevalling.
Blaasinfecties zijn een echte "vrouwenkwaal". Dat heeft alles te maken met de typisch vrouwelijke anatomie. Tien vragen én antwoorden over deze vervelende kwaal.
Na een succesvol pilootproject vorig jaar start het UZ Brussel binnenkort opnieuw met een cursus mindfulness voor zwangere vrouwen, zodat ze niet alleen beter kunnen omgaan met moeilijke ervaringen tijdens hun zwangerschap, maar ook meer kunnen genieten van de mooie momenten.
Geur is een bepalende factor bij de keuze van een partner. Of je iemand al dan niet aantrekkelijk vindt, hangt ook af van de geur van die persoon en hoe ze jou onbewust beïnvloedt.
Een overvolle kleerkast maakt je niet gelukkig. Meer zelfs, ze bezorgt je (keuze)stress. In deze zes stappen leer je hoe je je kleerkast een ‘minimalistische look’ geeft: minder gevuld maar beter ingevuld!