ad

Kans op geboorteafwijkingen groter bij oudere vaders

Laatst bijgewerkt: april 2004

nieuws Vrouwen weten dat naarmate ze ouder worden de kans o geboorteafwijkingen bij zwangerschap toeneemt. Nu blijkt dat hetzelfde geldt voor oudere mannen. Nieuw Spaans onderzoek, dat deze maand is geplaatst in the European Journal of Human Genetics, bracht aan het licht dat ieder decennium de kans op chromosomale abnormaliteiten in het sperma met 17% toeneemt. Deze afwijkingen kunnen leiden tot geboorte-afwijkingen, zoals Down-syndroom.

Voor het onderzoek bekeek men ruim 200.000 spermacellen van 18 mannen, in de leeftijd van 24 tot en met 74 jaar. In de test kon men met de FISH (fluorescence in situ hybridization) methode abnormaliteiten in chromosoom 6, 21 (het chromosoom verantwoordelijk voor het Down-syndroom), en de X en Y-chromosomen duidelijk maken. Deze laatste bepalen het geslacht van de baby.

De hoeveelheid sperma met dubbele kopieen van de chromosomen nam elke 10 jaar met 17% toe, voor chromosoom 21 was dat 11,4% en voor de X- en Y- chromosomen met 8,6%. Een van de adviezen is dan ook dat mannen boven de 55 hun sperma laten onderzoeken voor ze kinderen verwekken.
ad


pub