Leesbare verminderingskaartkaart voor blinden en slechtzienden

Laatst bijgewerkt: mei 2002
parkeerkaart blinden.jpg

nieuws Voortaan krijgen personen met een visuele handicap die recht hebben op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer een aangepaste kaart met daarop de vervaldatum in braille.

De aanleiding voor deze aanpassing was het vorige jaarverslag van de ombudsman van de NMBS. Daarin werd melding gemaakt van een man met een visuele handicap die een boete had gekregen omdat hij met een vervallen verminderingskaart reisde. De man was zich echter van geen kwaad bewust, juist omdat hij de datum niet kon lezen.

Regeringscommissaris voor Sociale Zekerheid Greet van Gool heeft er nu samen met de Bestuursdirectie voor Tegemoetkomingen aan Personen met een Handicap voor gezorgd dat de nieuwe verminderingskaarten voortaan de vervaldatum in braille vermelden. Greet van Gool: “De situatie was Kafkaiaans. Dat de vervaldatum nu wel leesbaar is voor blinden en slechtzienden, is een vanzelfsprekende stap op weg naar een maatschappij die maximaal rekening houdt met de mogelijkheden van personen met een handicap.”

Mensen met een visuele handicap van wie het gezichtsvermogen voor minstens 90% is aangetast, hebben recht op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer. Hiermee kunnen zij gratis reizen met de trein. Ongeveer 10.000 mensen gebruiken een dergelijke verminderingskaart. De personen die reeds een kaart hebben maar graag een nieuwe willen met de vervaldatum in braille, kunnen een nieuwe aanvragen. Een aanvraagformulier is verkrijgbaar bij het gemeentebestuur. Het ingevulde formulier dient te worden verstuurd naar het Ministerie van Sociale Zaken.http://www.socialsecurity.fgov.be/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram