ad

Waarom geeuwen we?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Veel mensen moeten geeuwen of gapen wanneer ze vermoeid zijn, of ’s ochtends bij het wakker worden. We moeten ook vaak gapen na een goede maaltijd, als we ons vervelen of als we anderen zien gapen. Waarom we gapen en hoe dit mechanisme precies in gang wordt gezet, weten we niet.

Vermoedelijk is het een spontane reactie op een onvoldoende doorbloeding of zuurstofvoorziening van de hersenen. Wanneer mensen vermoeid zijn of zich vervelen gaan ze vaak onbewust langzamer ademen, waardoor minder zuurstof de longen bereikt en het bloed meer koolstofdioxide (CO2) bevat. Wanneer we lange tijd met verschillende mensen in een kleine ruimte zitten, bv. op een vergadering, kan het CO2-gehalte in de lucht ook stijgen, wat hetzelfde effect heeft. Door te gapen verbetert de longventilatie en krijgen we extra zuurstof naar binnen waardoor het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt en het koolstofdioxidegehalte daalt.

Een andere mogelijke verklaring is dat gapen de spierspanning doet toenemen. Bij slaperigheid, vermoeidheid, verveling enz. kan de spierspanning namelijk dalen waardoor we beginnen te gapen. Tenslotte kan gapen ook wijzen op een te laag bloedsuikergehalte.
Feit is alleszins dat gapen een signaal is dat u vermoeid bent en minder alert. Wanneer u bijvoorbeeld achter het stuur begint te gapen, is het de hoogste tijd om even te stoppen, omdat u anders een groot risico loopt om in te dommelen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub