Ziek horecapersoneel risico voor consumenten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Volgens onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) blijkt horecapersoneel dat doorwerkt ondanks ziekte, een belangrijke bron van besmetting met norovirus, een belangrijke veroorzaker van buikgriep. Het norovirus is vooral bekend van de berichten over cruiseschepen met buikgrieppatiënten. Geschat wordt dat bij 12 tot 15% van de norovirusinfecties in Nederland mensen de besmetting oplopen via besmet voedsel.
21% van het horecapersoneel zegt door te werken als ze diarree hebben en 10% werkt door na braken, blijkt uit het onderzoek.

Volgens de hygiënerichtlijnen mogen werknemers met deze kwalen niet doorwerken.
Het risico bestaat dat zij consumenten besmetten met het Norovirus. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat 48% van de bedrijven aan medewerkers niet de benodigde handenwas instructie geeft. 70% geeft aan niet te desinfecteren nadat buikgriep bij personeel of gasten is geconstateerd. Ook de inrichting van de horecagelegenheden laat nogal eens te wensen; bij maar liefst 5% van de bedrijven kunnen de handen niet eens gewassen worden op of nabij het toilet.

zie ook artikel : Norovirus: besmetting voorkomen en behandelen

zie ook artikel : Hygiëne in de keuken






pub