Aantal patiënten met huidkanker in twintig jaar meer dan verdubbeld

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Tussen 1989 en 2008 is het aantal patiënten met huidkanker in twintig jaar meer dan verdubbeld van ongeveer 4.000 naar 10.500. Daarmee is huidkanker na slokdarmkanker de sterkst toenemende soort kanker in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Het betreft hier de kwaadaardigste vormen van huidkanker, zoals melanoom.

Voor een deel wordt de toename van huidkanker veroorzaakt door de groei van het aantal ouderen, want ouderen hebben de meeste kans om huidkanker te krijgen. Mogelijk laten ook steeds meer ouderen verdachte afwijkingen verwijderen, zodat daardoor meer huidkanker wordt ontdekt. Een laatste reden voor de toename van huidkanker kan zijn dat steeds meer mensen in de zon komen. Blootstelling aan zonlicht (onbeschermd en overmatig) is de belangrijkste risicofactor van huidkanker, vooral bij mensen met een lichte huid.

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker bedroeg in 2008 bijna 12% van het totaal aantal nieuwe gevallen van kanker. Dit blijkt uit de nieuwe incidentiecijfers van de Nederlandse Kankerregistratie over 2008. In de afgelopen twintig jaar is dat aantal fors gestegen: van 56.000 in 1989 naar 89.000 in 2008. Deze stijging wordt grotendeelsveroorzaakt door groei van de bevolking en het toenemende percentage ouderen. Maar ook als voor deze factoren wordt gecorrigeerd, blijft er een forse stijging over van 3,8 gevallen per 1.000 inwoners in 1989 tot 4,4 per 1.000 in 2008.

De toename was het grootst bij vrouwen, waar een sterke stijging optrad van het risico op borstkanker, longkanker, huidkanker en darmkanker. Bij mannen was de toename geringer dan bij vrouwen, omdat een toename van prostaatkanker, darmkanker en huidkanker deels werd gecompenseerd door een afname van longkanker. Toch komt er bij mannen nog steeds meer longkanker voor dan bij vrouwen. Met 4,8 gevallen per 1.000 mannen tegen 4,0 per 1.000 vrouwen is ook de totale kankerincidentie bij mannen nog steeds het hoogst.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram