Minder overgewicht bij matig drinkende vrouwen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vrouwen met een normaal lichaamsgewicht die lichte tot matige hoeveelheden alcohol drinken (15-30 gram alcohol per dag of 2 tot 4 glazen) blijven beter op gewicht en hebben dertig procent minder kans om overgewicht en/of obesitas te ontwikkelen dan vrouwen die weinig tot geen alcohol drinken. Dit blijkt uit een onderzoek aan Harvard University onder 19.000 vrouwen dat gepubliceerd is in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.
Alle vrouwen verdikten in de dertien jaar dat ze werden gevolgd, maar de vrouwen die matig alcohol drinken, kwamen gemiddeld 2 kg minder bij dan de geheelonthoudsters. Deze relatie werd voor alle typen alcoholhoudende dranken gevonden, maar was het sterkst bij rode wijn. Bij de berekeningen werd rekening gehouden met het dieet van de vrouwen (o.m. de consumptie van groeten en fruit, vlees, melkproducten, enz.), of ze roken, de mate van lichaamsbeweging, enz.
Een mogelijke verklaring is dat de alcohol op een minder efficiënte manier wordt gemetaboliseerd en vooral wordt omgezet in warmte in plaats van lichaamsvet. Ofwel moet de verklaring gezocht worden in het feit dat de drinksters minder of anders eten.
Deze studie heeft weliswaar een aantal beperkingen. Zo waren alle vrouwen bij de start van het onderzoek vrij slank (BMI tussen 18,5 en 25) en werd de alcoholconsumptie alleen gemeten bij het begin van de studie. Bovendien was het uiteindelijke gewichtsverschil van 2 kg zeer beperkt.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram