ad

Vitamine D beschermt tegen darmkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Mensen met meer vitamine D in hun bloed hebben minder kans op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek naar kanker en voeding (EPIC) waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het tijdschrift British Medical Journal.
De deelnemers zijn tussen 1992 en 1998 gedurende 4 tot 11 jaar gevolgd. In die tijd kregen 1248 mensen een vorm van darmkanker. De onderzoekers bepaalden de vitamine D-concentraties in het bloed van deze patiënten en van 1248 controlepersonen. Op basis van de bloeduitslagen werden de deelnemers in vijf groepen verdeeld. Mensen met de hoogste vitamine D concentraties in hun bloed blijken bijna veertig procent minder kans te hebben om later darmkanker te krijgen dan mensen met de laagste concentraties.

Aanwijzingen dat vitamine D zou beschermen tegen darmkanker bestaan al langer. Op welke manier vitamine D precies de kans op darmkanker vermindert is onduidelijk, wellicht deels door invloed op de calcium-huishouding. Een hogere calciuminname vermindert mogelijk de kans op darmkanker. Het lichaam verkrijgt vitamine D voornamelijk door productie via zonlicht in de huid, maar ook voedingsmiddelen zoals vette vis bevatten de vitamine.
Op basis van deze resultaten kan evenwel niet geconcludeerd worden dat extra vitamine D in het eten of als supplement darmkanker voorkomt, stellen de onderzoekers.
ad


pub