Eenderde Belgische chirurgen bereid om maagoperatie te doen zonder medische reden

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een op drie Belgische chirurgen is bereid bij een zwaarlijvige patiënt een maagoperatie uit te voeren, zelfs als daar de vereiste medische criteria niet voor aanwezig zijn en het ziekenfonds de operatie niet terugbetaalt. Bijna 33 procent weigerde, onder meer omwille van het financiële argument, en suggereerde een andere oplossing. Het vaakst werd hierbij de plaatsing van een maagballon voorgesteld.

Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop dat een vrouw met overgewicht naar 39 ziekenhuizen stuurde. Het ging om vrouw van 30 jaar met een body mass index (BMI) van 36 en zonder gezondheidsproblemen die te wijten zijn aan haar overgewicht.
Medisch gezien is een ingreep zoals het plaatsen van een maagring, bypass of sleeve volgens Test-Aankoop pas verantwoord vanaf een BMI van 40, of vanaf 35 indien de zwaarlijvigheid ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.
Het RIZIV betaalt de operatie terug bij een BMI vanaf 40, op voorwaarde dat men minimum een jaar een dieet volgt en nadien wordt opgevolgd. Als de patiënt aan diabetes lijdt, wordt de operatie vanaf een BMI van 35 terugbetaald.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram