Hoe kan je een tenniselleboog voorkomen?

tenniselleboog2.png

dossier

Een tenniselleboog is een overbelastingsletsel van de strekkers van de pols, waardoor er pijn ontstaat ter hoogte van de aanhechting van deze spieren aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn kan uitstralen naar de pols, handrug, bovenarm of schouder. Hef- en draaibewegingen, zoals een kopje thee vasthouden, een hand geven, een deur openen of afwassen kunnen extreem pijnlijk zijn. Het geeft bij tennis vooral problemen bij het slaan van de backhand en service. Oorzaken zijn het te snel opvoeren van de sportbelasting, voortdurend eenzijdige bewegingen of grote langdurige belastingen, een andere slagtechniek en/of verandering van racket, bespanning of baansoort.

  • Zorg voor het juiste racket. Laat je voorlichten door een deskundige.
  • Speel zoveel mogelijk met nieuwe, lucht gevulde ballen en vermijd oude, natte en slappe ballen.
  • Let op de techniek van je backhand. Met name door een slag uit de pols kan overbelasting van de strekkers van de pols optreden. Een goed gefixeerde, stevige pols of het slaan van een dubbelhandige backhand kan veel problemen voorkomen.
  • Oefen de timing, waarbij het gaat om een vloeiende beweging vanuit de schouder. De onderarm moet alleen voor controle van het racket gebruikt worden, niet voor de kracht. De bal moet voor het lichaam geraakt worden.
  • Neem les van een gekwalificeerde tennisleraar. Een goede techniek voorkomt blessures en leidt tot meer spelplezier en betere prestaties.
  • Wissel niet steeds van tennisoppervlak, omdat de snelheid van de bal kan wisselen. Voer regelmatig rek- en spierversterkende oefeningen voor de pols uit. Zodra je denkt een tenniselleboog te hebben, dan is het belangrijk om te stoppen. Pijn is een duidelijk signaal om direct te stoppen. Doortrainen brengt het risico mee van een verergering van de blessure en een moeilijker herstel.
  • Neem volledige rust of speel minder (intensief).
  • Voer regelmatig rek- en spierversterkende oefeningen voor de pols en onderarm uit.
  • Is de pijn helemaal weg? Begin dan met minitennis. Bouw dit uit naar baselinetennis waarbij je uitsluitend een forehand of dubbelhandige backhand slaat. Geleidelijk kan je dit uitbreiden naar alle slagen.
  • Indien de pijn aanhoudt, raadpleeg dan een (sport)arts.

Lees ook: Tenniselleboog: 'Alert zijn voor eerste symptomen kan chronische ontsteking voorkomen'


Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram