Ballon tegen wervelinzakkingen

Laatst bijgewerkt: maart 2019

nieuws Een relatief nieuwe operatietechniek om ingezakte wervels ‘op te krikken’ met een soort ballonnetje, de zogenaamde ballonkyfoplastie, verbetert de levenskwaliteit van oudere mensen met osteoporose. Ze hebben minder pijn en kunnen beter bewegen, zo blijkt uit een internationale studie gepubliceerd in het vakblad The Lancet, waaraan ook een equipe van het UZ Gasthuisberg in Leuven meewerkte.
Bij oudere mensen met osteoporose gebeurt het vaak dat de riggewervels ‘inzakken’, wat tot een blijvende en pijnlijke vervorming van de wervelzuil kan leiden.
Ballonkyfoplastie is een recente heelkundige behandelingsmethode waarbij een opblaasbare ballon doorde huid in de getroffen wervel wordt ingebracht om een holte te scheppen in het wervellichaam. Deze holte wordt vervolgens opgevuld met vloeibaar cement. Dit zorgt voor een (gedeeltelijk) herstel van de wervelhoogte. Uit de studie bij ruim 300 patiënten blijkt dat de ingreep op korte en lange termijn efficiënt is en zowel de pijn als de beweeglijkheid van de patiënten verbetert.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram