ad

Potjesvoeding even goed als zelfbereide maaltijden

Laatst bijgewerkt: april 2013
olvarit-groen-150.jpg

nieuws U hoeft zich als ouder niet schuldig te voelen als u uw baby potjesvoeding voorschotelt. Potjesvoeding voor baby’s is een volwaardig alternatief voor zelfbereide maaltijden. Aan de kwaliteit kan zelfs verse voeding niet altijd tippen. De hele productie, van grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De voeding is altijd goed verdeeld tussen de voedingsgroepen: vlees, groenten, aardappelen... en is afgestemd op de behoeften van uw baby. Bij de bereiding van de voeding blijven bovendien bijna alle vitamines bewaard. In potjesvoeding zitten noch bewaarmiddelen noch kleurstoffen. Dit is wettelijk niet toegelaten. Meestal wordt ook geen suiker of zout toegevoegd, anders moet dit uitdrukkelijk vermeld worden op de verpakking.
Potjesvoeding is wel duurder dan zelf gemaakte voeding, en de smaak is nogal egaal waarbij de verschillende ingrediënten moeilijk te herkennen zijn.

Enkele aandachtspunten
• Net zoals bij vaste voeding, kan u met potjesvoeding starten als uw zoontje of dochtertje tussen 4 en 6 maanden oud is. De leeftijd van de doelgroep staat altijd vermeld op de verpakking.

• Sommige potjes die volgens de informatie op het etiket geschikt zijn voor baby's jonger dan 6 maanden, bevatten gluten of vlees. Die geeft u het best nog niet, wacht ermee tot je baby 6 maanden is. Het is dus altijd veilig het etiket goed te lezen.

• Bij kinderen met een koemelkeiwitallergie of lactose-intolerantie moet u opletten dat de potjes geen koemelkeiwitten of lactose bevatten.

• Gebruik de microgolfoven om kant-en-klare potjesvoeding op te warmen. Neem wel het deksel van het potje vóór u het in de oven zet. Roer de voeding goed om, controleer dan de temperatuur en geef de voeding dan pas aan uw baby.

• Potjesvoeding eenmaal opwarmen is geen probleem. De bereidingsmethode is zo aangepast dat de voedingswaarde goed behouden blijft. Eet uw baby het potje niet volledig leeg, warm het dan geen tweede maal op. Weet u zeker dat uw baby maar een half potje eet, warm er dan maar een half op. Bewaar de rest goed afgedekt in de koelkast. Bewaar het maximaal 24 u.

• Voeg aan potjesvoeding een theelepel vetstof toe. Kies plantaardige olie, een zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren.

• Voor potjesvoeding worden de voedingsmiddelen door fijne gaatjes geperst zodat alles heel fijn is. Hierdoor kunnen de nog minder ontwikkelde darmen de voedingsstoffen opnemen. Maar soms lusten baby's een gewone maaltijd hierdoor niet meer. Wissel dus voldoende af.

• De potjes worden dan vacuüm verpakt en gesteriliseerd. Het klikgeluid bij het openen en de folie rond het deksel garanderen dat het potje nog niet geopend werd en dat bacteriën werden buitengehouden. Staat het deksel bol en hoort u geen klik bij het openen, dan zit er lucht in het potje. Dan kan het slecht worden.

• Vervaldata zijn belangrijk: na de vervaldatum hebt u geen zekerheid meer over de vitamines. Dit gaat over de ongeopende verpakking.


bron: Kind en Gezin

ad


pub