Brandblusapparaten zijn verplicht in appartementsgebouwen

Laatst bijgewerkt: december 2008

nieuws Brandblussers vormen een belangrijke schakel in de brandveiligheid van een gebouw. 85% van de branden wordt met een draagbare brandblusser geblust.
Brandblusapparaten zijn wettelijk verplicht in elk appartementsgebouw dat na 1994 is gebouwd. Voor oudere gebouwen geldt deze verplichting niet. Ook wanneer het gebouw slechts twee bouwlagen telt of kleiner is dan 100m² is een brandblusapparaat niet verplicht. De brandweer kan wel bepaalde verplichtingen opleggen inzake brandveiligheid voor oudere appartementsgebouwen. Ook voor eensgezinswoningen zijn brandblusapparaten niet wettelijk verplicht, maar niets belet u, integendeel zelfs, om er toch enkele in huis te halen.
Voor appartementen (maar ook voor kantoren, huizen, enz.) worden over het algemeen schuimbrandblussers toegepast. Deze brandblussers hebben een zeer goed blusvermogen op vaste stoffen en zijn veilig te gebruiken bij elektronica, zoals huishoudtoestellen, TV, computers, enz. Kies een brandblusser met een inhoud van minimaal 6 l.

Het aantal toestellen wordt bepaald door de afmetingen, de toestand en het risico in de lokalen. De toestellen moeten in voldoende aantal oordeelkundig gespreid, zodat zij elk punt van de betrokken ruimte kunnen bedienen. Een goede basisregel is om per 150 m2 een of twee bluseenheden (brandblusser of brandhaspel) te installeren. Voor apart staande gebouwen of kleine verdiepingen moet men kijken naar de grootte van de ruimte, met als basisregel 1 tot 3 blustoestellen per gebouw of verdieping. Als een zone kleiner is dan 100m² voldoet men met 1 blustoestel van minimaal 6kg poeder of 6l schuim.
De toestellen die menselijke interventie vergen (snelblussers, muurhaspels...), en die bestemd zijn voor gebruik door de bewoners, moeten aangebracht worden op zichtbare of helder aangeduide plaatsen die in alle omstandigheden vrij bereikbaar zijn. Een goede vuistregel is dat het blusapparaat zich maximaal op 20m loopafstand bevindt. Zij bevinden zich onder meer nabij uitgangen, op overlopen, in gangen enz. Ze moeten zo aangebracht worden dat zij de circulatie niet hinderen en niet beschadigd of aangestoten kunnen worden. Het is van belang dat een brandblusser altijd goed bereikbaar is, dus niet achter een deur ophangen. De bovenkant van de brandblusser moet op ongeveer 1m boven de vloer hangen.
Bij muurhaspels moet ieder compartiment van het gebouw groter dan 500 m² wettelijk over ten minste één haspel beschikken. Ieder punt van het compartiment moet kunnen bereikt worden door de waterstraal van de straalpijp.
Brandblussers moeten regelmatig gecontroleerd worden door de gebruiker en eventueel door een erkende deskundige of de brandweer. Daarnaast zijn er nog onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant. Een goede basisregel is om maandelijks te controleren of alle blustoestellen aanwezig zijn, of ze in goede staat zijn en of de gebruiksdatum niet vervallen is.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram