Pinda-allergie en noten

Laatst bijgewerkt: October 2008
pindanoten-150.jpg

tips Mensen die lijden aan een allergie voor pinda’s, kunnen meestal zonder enig probleem noten en produkten op basis van noten (notenolie, hazelnotenpasta, marsepein, enz.) eten. Omgekeerd kunnen mensen die een notenallergie hebben meestal ongehinderd pinda’s en pindaproducten eten. Pindanoten zijn namelijk geen noten, wel peulvruchten , zoals erwten, bonen en linzen. De pinda is eigenlijk de kiem van de pindaplant die onder de grond groeit. Mensen die allergisch zijn voor pinda’s kunnen ook een allergie ontwikkelen voor andere peulvruchten zoals pinda’s en de andere peulvruchten zoals soja, erwten, kikkererwten, prinsessenbonen, tuinbonen, linzen,...). Ook gedroogde zaden (maanzaad, sesam, zonnebloem) kunnen soms allergische reacties uitlokken bij mensen die allergisch zijn voor pinda’s.

Pindanoten behoren tot de voedingsmiddelen die het meeste allergieën bij mensen veroorzaken. Bij kinderen zijn na het ei (en melk bij zuigelingen), pinda’s in de meeste gevallen oorzaak van voedselallergie. Deze allergie komt voor bij 0,5 % tot 1 % van de bevolking. Ze kunnen zelfs bij minieme hoeveelheden (bijvoorbeeld door fabricage van een product op eenzelfde productieketen als die van een voedingsmiddel dat pinda’s bevat) zeer ernstige reacties uitlokken. Dat is de reden waarom het bij wet verplicht is op het etiket van voedingswaren te vermelden dat producten pindanoten of sporen ervan kunnen bevatten. Zelfs een kus van iemand die pindanoten heeft gegeten zou bij een allergisch persoon een reactie kunnen uitlokken.
Om pinda’s uit uw voeding te bannen is het van het allergrootste belang de etiketten te lezen. Voedingsmiddelen met een van volgende benamingen moeten absoluut vermeden worden:
• arachide, arachidenoten, apenoten, aardnoten, grondnoten, peanut, groundnut (onder alle vormen: zaden, pasta, poeder, ...)
• pindaboter, pindakaas, peanut butter
• arachideolie
• arachidemeel
• natuurlijk aroma
• plantaardige olie (zonder precisering van de plantaardige oorsprong)
• gehydrogeneerde plantaardige olie (zonder precisering van de plantaardige oorsprong)
• vetstof/plantaardige vetstof (zonder precisering van de plantaardige oorsprong)

Voor sommige voedingsmiddelen moet men extra oppassen omdat ze (kleine fragmenten) pindanoten kunnen bevatten:
• pralines
• frangipane
• nougat
• marsepein, amandelpasta
• ontbijtgranen/muesli
• graanreep, mueslireep
• glazuurgarneersel, hazelnootpoeder, amandelschilfers, poeder van gedroogde vruchten
. alle gebak en koekjes
• notenmengeling
• suikerwaren
• amandelroomijs, roomijs met pralinésmaak, pistacheroomijs
• vleesvervangers/vegetarische producten
• chili
• vegetarische pasta
• sommige kazen, smeerkaas en smeltkazen
• sausen (Oosterse saus, satésaus, pizzasaus, mayonaise, ...)
• sommige dranken

Voorzichtigheid is ook geboden voor cosmetische producten en voor medicamenten die aardnoten en/of oliehoudende vruchten bevatten.
• shampoos, crèmes en andere cosmetische producten op basis van arachideolie of zoete amandelen
• farmaceutische bereidingen op basis van arachideolie of zoete amandelen
• sommige vitaminesupplementen die minstens één van de volgende vitamines bevatten : A, D, E, K

Voeder voor vissen, vogels of kleine zoogdieren evenals aas voor de visvangst kan soms aardnoten bevatten. Bij manipulatie is waakzaamheid geboden.


verschenen op : 01/10/2008 , bijgewerkt op 01/10/2008
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt