Witte wijn vermindert kans op diabetes

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vrouwen die zes weken lang 2,5 glas witte wijn per dag drinken zijn gevoeliger voor insuline dan wanneer ze geen alcohol drinken en hebben ze meer adiponectine. Daardoor hebben ze minder kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met de Wageningen Universiteit gepubliceerd in het vakblad 'Diabetologia' (Augustus 2008). De onderzoekers van TNO Kwaliteit van Leven lieten 36 gezonde vrouwen zes weken lang 2,5 glazen witten wijn drinken, en daarna zes weken alleen druivensap. Na zes weken wijn bij het avondeten waren de vrouwen gevoeliger voor insuline (met 12 procent). Ook hadden zij 27 procent meer adiponectine in het lichaam, dat is een stof die ontstekingen remt. Daarnaast was het ‘slechte' LDL-cholesterol gedaald. Dat zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2.
De onderzoekers waarschuwen wel dat te veel alcohol niet goed is. Ze adviseren om alleen met mate alcohol te drinken: voor volwassen mannen hooguit twee tot drie standaardglazen per dag, en voor volwassen vrouwen één tot twee standaardglazen per dag.




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram