Mogen we producten waarvan de uiterste bewaardatum overschreden is, nog eten of drinken?

nieuws De datum op voorverpakte levensmiddelen is een aanwijzing van de producent. Tijdens de vermelde termijn garandeert de producent de kwaliteit van zijn product. Deze garantie geldt wanneer de bewaaromstandigheden die op het etiket vermeld staan, ook gerespecteerd zijn.

We moeten een onderscheid maken tussen de uiterste consumptiedatum (“te gebruiken tot”, gevolgd door de datum) en de minimale houdbaarheidsdatum (“tenminste houdbaar tot …” gevolgd door de datum).
De eerste staat op erg bederfelijke producten, die microbiologisch onstabiel zijn en die slechts enkele dagen bewaard kunnen worden en dit steeds in zeer strikte temperatuuromstandigheden (0 tot 4°C). Voorbeelden van dergelijke bederfbare producten zijn: verse vis, rauw vlees en gemalen vlees (zoals gehakt), bereide gerechten, voorgesneden groenten, zuivelproducten zoals yoghurt en kaas, gepasteuriseerde melk, enz. Als de uiterste consumptiedatum (“te gebruiken tot”) van een product bereikt is, kan dit een risico voor de gezondheid vormen. Eet het dus niet op nadat deze datum verstreken is. U loopt een reëel risico op voedselvergiftiging of voedselinfectie. Dit risico wordt nog groter voor bepaalde categorieën van gevoelige personen zoals kinderen of bejaarden, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven of voor immunodeficiënte personen.

Producten waarvan de minimale houdbaarheidsdatum overschreden is (“tenminste houdbaar tot …” ), vormen geen direct gevaar voor de gezondheid. Zodra deze datum is overschreden, kunnen de voedingswaarde (eiwitten, vetstoffen, vitaminen, enz.) en/of de organoleptische kenmerken (smaak, reuk, uitzicht) erop achteruitgaan. Bijvoorbeeld chocolade die een grijze kleur krijgt. Hoewel dit niet smakelijk is, is het risico voor de gezondheid vrij miniem. Ze mogen nog een periode na het verstrijken van deze datum gegeten worden. Altijd natuurlijk op voorwaarde dat ze op correcte wijze werden bewaard. Overschrijdt de datum zeker niet te lang. Wanneer de verpakking is geopend, moet het product als een vers product worden beschouwd en moet het zo snel mogelijk worden geconsumeerd. Voorbeeld: een karton UHT-melk kan 3 maanden worden bewaard aan kamertemperatuur, maar zodra de melk is geopend, moet men deze in de koelkast bewaren en binnen 48 uur gebruiken.


Laatst bijgewerkt: augustus 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram