ad

Honing voor wondbehandeling

Laatst bijgewerkt: juni 2008
wondverzorging-honing.jpg

nieuws Honing wordt sinds eeuwen gebruikt bij de behandeling van wonden omwille van zijn antibacteriële werking om snel vuile wonden schoon te maken. Sinds enkele jaren worden de therapeutische eigenschappen van honing ook in de klassieke geneeskunde meer en meer erkend. Bij gebrek aan studies die de voordelen van honing ondubbelzinnig aantonen, wordt het in Belgische ziekenhuizen slechts weinig toegepast en worden honingzalven en verbanden met honing ook niet terugbetaald door de zieketeverzekering – in tegenstelling tot vele andere zogenaamde ‘actieve verbanden’.
Honingzalven en –verbanden worden vooral aangeprezen voor wonden die slecht genezen en met lastige bacteriën geïnfecteerd zijn. Zelfs ziektekiemen die voor haast alle antibiotica ongevoelig (resistent) geworden zijn, zouden met honing te bestrijden zijn. Ook bij patiënten die chemotherapie ondergaan zouden operatie- of catheterwonden gemakkelijker helen met honingverbanden. Verder zouden honingverbanden zeer nuttig zijn bij eerste- en tweedegraads brandwonden en moeilijk geneesbare decubituswonden.

Honing zou namelijk een aantal specifieke eigenschappen bezitten:
• doodt snel infecterende bacteriën (ook antibiotica-resistente stammen);
• voorkomt kruisinfectie doordat het voorziet in een beschermende barrière;
• creëert een vochtig antibacterieel wondklimaat;
• heeft door zijn hoge suikerconcentratie een osmotische werking die ervoor zorgt dat wondvocht wordt aangetrokken en lymfe wordt aangevoerd;
• verwijdert snel de vieze wondgeur;
• werkt ontstekingsremmend en bespoedigt de genezing door stimulatie van weefselregeneratie;
• voorkomt hypertrofisch litteken;
• kleeft niet in de wond waardoor verwijderen van verband veel minder pijnlijk is;
• vermindert oedeem.
• zorgt voor een natuurlijke afstoting van necrotisch weefsel.

Honing kan rechtstreeks worden aangebracht op de wonde en afgedekt worden met een steriel gaas. De honing kan ook eerst op een verbandgaas worden aangebracht. Eén koffielepel honing volstaat voor een wonde van +/- 5cm op 5 cm. Zuivere honing is meestal te sterk en veroorzaakt te veel pijn. Daarom wordt in honingzalven meestal een mengeling van 50% honing en 50% andere bestanddelen gebruikt. Er bestaan ook speciale verbanden die met honing zijn geïmpregneerd. Meestal zal de honing eenmaal per dag moeten ververst worden.
Honing uit de supermarkt is onbruikbaar als wondgeneesmiddel. Onder meer omdat deze honing vaak een hittebehandeling heeft ondergaan en langere tijd is blootgesteld aan licht. Hierdoor is de antibacteriele werking afgenomen. De honing moet ook gegarandeerd vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Enkel koudgeslingerde ecohoning is geschikt voor de wondverzorging.
ad


pub