Blaren verzorgen

Laatst bijgewerkt: mei 2008
blaar-huid-170.jpg

nieuws Blaren moeten goed verzorgd worden. Ze kunnen vanzelf openen, of nog gesloten zijn.

Gesloten blaar
Gesloten blaren laat je het beste dicht. De blaar gaan doorprikken kan voor onnodige infecties zorgen. Plak de blaar eventueel af met een tweedehuidspleister (Compeed, Secondskin,...) om de druk te verlichten.
Als een blaar strak gespannen staat met geel wondvocht en naar alle waarschijnlijkheid toch stuk zal gaan, of als ze erg pijnlijk is, kan het het aangewezen zijn om de blaar door te prikken.

Gesloten blaar openprikken
- Was de omgeving van de blaar voorzichtig met water en zeep. Bij gebrek aan water kan je ontsmettingsmiddel gebruiken (bij voorkeur een waterig, niet kleurend middel, zoals Hibidil, Hacdil of Iso-Betadine, geen eosine of mercurochroom).
- Was je handen
- Neem een dunne steriele naald of een blarenprikker. Bij gebrek aan een steriele naald kan je de naald enkele minuten in ontsmettingsalcohol dompelen. De naald verhitten is geen veilige methode. Houd de naald evenwijdig met de huid en prik open aan de basis van de blaar. Zorg dat je alleen de bovenhuid doorprikt en niet de onderliggende huid, anders gaat de blaar bloeden.
- Druk het vocht met een schone zakdoek of steriel gaasje door het gaatje uit de blaar.
- Haal het vel van de blaar niet weg.
- Ontsmet de wonde met een waterig, niet-kleurend ontsmettingsmiddel.
- Plak de blaar af met een speciale kleefpleister, compres of tweedehuidverband.

Open blaar
- Reinig de wond met water en zeep en eventueel ontsmetten.
- Knip daarna met een fijn schaartje de losgekomen huid weg, zodat u een gave wondrand krijgt.
- Breng gedurende enkele dagen een speciale kleefpleister, compres of tweedehuidverband.

Geïnfecteerde blaren
Soms kan een open blaar infecteren. De huid kleurt rood, voelt warm en pijnlijk aan en er komt troebel gelig vocht uit de wond. In dit geval is het nodig om de wond geregeld te reinigen en te ontsmetten.

zie ook artikel : Tips om blaren voorkomen



verschenen op : 13/05/2008 , bijgewerkt op 13/05/2008


pub