Ken de 9 signalen van kanker

Laatst bijgewerkt: februari 2008

nieuws Om mensen te helpen inschatten of ze met een klacht naar de huisarts moeten gaan, voert het Nederlandse KWF Kankerbestrijding dit voorjaar een campagne 'Ken de 9 signalen'. Vooral mensen van 55 jaar of ouder moeten extra alert zijn. Als kanker wordt vastgesteld dan is 2 van de 3 van alle patiënten 60 jaar of ouder.

1. Blijvende heesheid of hoest , eventueel met bloed in opgehoest slijm.
2. Slikklachten : als slikken pijn doet, het eten slecht zakt of blijft steken.
3. Nieuwe of veranderende moedervlekken (vorm, omvang, uiterlijk, jeuk of bloeden).
4. Een schilferend plekje of bobbeltje op uw huid.
5. Een verdikking of bobbel(tje) ergens in uw lichaam, bijvoorbeeld in de borst(en), zaadbal(len), hals, oksel, lies of elders in het lichaam.
6. Vrouw: ongewoon vaginaal bloedverlies of abnormale afscheiding buiten de menstruatie om.
Man: zaadbalklachten
7. Blijvende verandering in de stoelgang zonder duidelijke aanleiding, of ongewoon bloedverlies en/of slijm bij de ontlasting.
8. Veranderingen bij het plassen zoals moeilijker kunnen plassen, vaker moeten plassen, pijn bij het plassen of bloed in uw plas.
9. Gewichtsverlies zonder aanleiding.

Soms zijn er in een vroeg stadium van kanker niet of nauwelijks klachten. Anderzijds kan het zijn dat de klachten met andere aandoeningen te maken hebben. Ze hoeven dus niet direct op kanker te wijzen.
Bij de meeste klachten kan men enkele weken afwachten of de klacht vanzelf verdwijnt. Als vuistregel geldt dat u er goed aan doet naar de huisarts te gaan met klachten die na 4 weken niet zijn verdwenen. Zoals bij blijvende heesheid of hoest, slikklachten, schilferend plekje of knobbel(tje) op uw huid, urinewegproblemen of veranderingen bij het plassen, gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding en onverklaarbare vermoeidheid.

Sommige klachten kunnen niet wachten. Het is beter om binnen een week naar de huisarts te gaan als u een van de volgende klachten ontdekt:
* nieuwe of veranderende pigment- of moedervlekken (kleur, vorm, uiterlijk, grootte, jeuk of bloeden)
* verdikking of een knobbel(tje) ergens in uw lichaam, bijvoorbeeld in de borst(en), zaadbal(len), hals, oksel(s) of lies
* ongewoon bloedverlies (bv. bloed in de urine of bij het ophoesten), ongewoon vaginaal bloedverlies
* blijvende verandering in de stoelgang zonder duidelijke aanleiding (na 2 weken), of ongewoon bloedverlies en/of slijm bij de ontlasting (binnen een week).
www.kwfkankerbestrijding.nl
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram