ad

Gezonder frituren

Laatst bijgewerkt: december 2007

nieuws Frietjes en andere gefrituurde gerechten bevatten veel vet en worden daarom afgeraden. Maar je moet ook niet overdrijven: één keer in de week mag je gerust frietjes eten. Volgende tips kunnen helpen om gezonder te frituren.

• Gebruik olie van plantaardige oorsprong (zoals zonnebloem- , arachide- of maïsolie, liever geen soja- of olijfolie) of speciale frituurolie in plaats van dierlijk of verhard frituurvet. Verhard vet bevat namelijk veel verzadigde vetten en transvetzuren die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Omgekeerd bevatten vloeibare frituurvetten hoofdzakelijk minder schadelijke onverzadigde vetten.
• Verhit het frituurvet tussen 170° en 180° C. Is de temperatuur lager, dan neemt de friet onnodig veel vet op. Boven 180 graden bestaat de kans dat het product aan de buitenkant verbrandt, en schadelijke stoffen zoals acrylamide worden gevormd.
• Vervang het vet na maximum 5 à 7 bakbeurten (ook afhankelijk van het bakgoed: frieten of kroketten). Vervang het zeker als het sterk ruikt, donker van kleur wordt of walmt. Giet geen verse olie bij oude, maar vervang alles. Filter het vet bij voorkeur na iedere bakbeurt, en zeker zodra er verbrande bakresten op de bodem blijven liggen. Op die manier wordt het ontstaan van schadelijke stoffen (PAK’s, acrylamide) voorkomen.
• Als u verse friet maakt, spoel ze dan eerst goed af en dep ze droog. Je kan de aardappelen ook even onderdompelen in warm water of blancheren. Zo verlaagt u het gehalte aan zetmeel die later worden omgezet in het schadelijke acrylamide. Als u friet eerst voorbakt op 150 à 160°, zal hij tijdens de tweede bakbeurt minder vet opnemen.
Verwijder bij diepvriesfrieten het meeste ijs voor u ze in de hete olie dompelt.
• Bak niet te veel frieten ineens. Dan koelt de olie te fel af en nemen de frieten meer vet op. Grote temperatuursschommelingen bevorderen bovendien de vorming van afbraakproducten in de olie. Bak diepvriesfriet in nog kleinere hoeveelheden dan verse (ongeveer half zo veel).
• Laat gefrituurde eetwaren even uitdruipen op huishoudpapier vooraleer ze te serveren.
Laat de frituurketel niet opstaan als je gedaan hebt met frituren, maar laat het vet zo snel mogelijk afkoelen. Berg de frietketel afgedekt op zodat er niets kan invallen.

zie ook artikel : Verstandig frituren
ad


pub