Verstandig frituren

dossier Een portie lekkere frietjes of kroketten! Af en toe kunnen we er echt niet aan weerstaan. Spijtig genoeg doen gefrituurde gerechten gemakkelijk de personenweegschaal aantikken omwille van hun hoge vetgehalte. Daarom beperk je dergelijke vetrijke bereidingen best tot maximaal 1 maal per week.

Een portie gekookte aardappelen (± 200 g) levert je ongeveer 150 kcal. Eenzelfde portie frieten zonder mayonaise is goed voor ongeveer 700 kcal. Maar niet alleen de hoge calorie-aanbreng verdient je aandacht. Het stelselmatig opnieuw verhitten van hetzelfde frituurvet (gebruik bij voorkeur frituurolie) bevordert de oxidatie en de vorming van afbraakproducten die nadelig kunnen zijn voor je gezondheid.
Om het vetgehalte van frieten en kroketten enigszins te temperen en de vorming van schadelijke afbraakproducten te beperken, geven we je graag de volgende frituurtips mee:

• Verhit frituurolie tot maximaal 180° C.
• Dep frieten en kroketten droog alvorens ze onder te dompelen in de frituurolie.
• Doe nooit te veel frieten of kroketten ineens in het draagmandje. Wanneer je dit wel doet, daalt de temperatuur van de olie zeer snel en kunnen de frieten of kroketten door het gebrek aan warmte onvoldoende snel dichtschroeien en zullen ze meer vet opnemen. Dergelijke grote temperatuursschommelingen bevorderen bovendien de vorming van afbraakproducten in de olie.
• Laat de gefrituurde gerechten uitlekken op absorberend papier, dan zijn ze minder vet zodra je ze op je bord schept.
• Verbrande restjes versnellen het afbraakproces van olie. Verwijder ze daarom telkens na het gebruik van de frituur met een schuimspaan of een zeef.
• Bewaar de afgekoelde olie op een koele en donkere plaats.
• De frituurolie moet hoognodig worden vervangen wanneer ze stroperig en donker van kleur wordt en gaat schuimen (gemiddeld na 10 bakbeurten).
• Verse olie bijgieten, volstaat niet om het vet te verschonen!
• Maak de frituurpan en het draagmandje zorgvuldig proper alvorens er verse frituurolie in te doen.Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram