- dossierUV-werende kleding: welke kleding beschermt je best tegen de zon?
- dossierVijf redenen waarom je beter niet in de neus peutert
- dossierFototoxiciteit: met welke geneesmiddelen mag je niet in de zon?
- dossierWat doen tegen reisziekte of wagenziekte?
- dossierHitteslag en zonneslag: symptomen en behandeling
Hoe gevaarlijk is huidcontact met strooizout?
nieuws
Om ijzel en sneeuw van straten en trottoirs te doen smelten gebruikt men strooizout. Meestal gebruikt men hiervoor calciumchloride (natriumchloride of keukenzout wordt soms ook gebruikt).
Calciumchloride is een irriterend product. Als een kind valt op plaatsen waar gestrooid is, kan er lokaal een lichte irritatie zijn, zeker als er een schaafwonde is. Als het de vingers in de mond steekt, kan ook daar een lichte irritatie ontstaan. Het zal ook zout smaken. Spoelen met water van huid en mond is absoluut noodzakelijk. Kleren die nat geworden zijn van het smeltwater moeten zeker uitgedaan worden. Er zijn gevallen van brandwonden beschreven na een langdurig contact met de huid.
Na inname van 2 of 3 korrels zout, moet men de mond grondig reinigen met een nat washandje, zorgvuldig spoelen en water laten drinken.
Bij inname van grotere hoeveelheden , of wanneer het kind spijsverteringsstoornissen vertoont (misselijkheid, braken en buikpijn) neemt men best contact op met het Antigifcentrum.070-245.245