Denk niet te snel aan borstkanker

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws We hebben allemaal schrik om borstkanker te krijgen. Het merendeel van de borstaandoeningen en knobbeltjes is echter ongevaarlijk. Indien u twijfelt, vraagt u het best advies aan uw arts.

- Veel vrouwen hebben af en toe pijn in de borsten. Doorgaans zijn de oorzaken hormonaal:
• Tijdens de premenstruele fase van de maandelijkse cyclus zwellen de borsten op doordat ze vocht vasthouden. Die zogenaamde stuwing kan ze gevoeliger maken. Tijdens je maandstonden verlies je dat vocht weer, maar daarna herbegint alles van voren af aan.
• Tijdens de zwangerschap, vooral tijdens het eerste trimester.
• In de puberteit, bij meisjes én jongens.
• Bij het naderen van de menopauze.

- Een kyste is een blaasje, gevuld met vocht dat in de borst achtergebleven is. Ze kunnen klein zijn maar ook zo groot als een ei worden. Meestal groeien ze in de premenstruele fase, om tijdens de maandstonden weer te krimpen. Je kunt ze wat van vorm veranderen door erop te drukken en ze heen en weer bewegen onder de huid. Ze doen de borst knobbelig aanvoelen. Een kyste is niet gevaarlijk, maar wanneer ze erg groot en pijnlijk wordt, kan ze ingeprikt en leeggezogen worden. Na de menopauze blijven kysten meestal voorgoed weg.

- Een beetje klierweefsel kan samen met bindweefsel een beweeglijk goedaardig gezwelletje vormen (fibroadenoom of borstmuis). Het voelt stevig en rubberachtig aan. Je kunt het wat bewegen onder de huid. De kans dat het kwaadaardig wordt, is erg klein. Als je er een ontdekt, ga je beter naar je arts. Die kan het laten onderzoeken, en als er dan nog onzekerheid is een punctie laten uitvoeren. Wanneer het pijnlijk is en zeker als het groeit, is het beter om het weg te laten nemen.

- Een ontsteking van een borstklier (mastitis) ontstaat meestal tijdens de borstvoedingsperiode doordat een deel van de melk in de borst blijft zitten. Een deel van de borst wordt rood en pijnlijk. Je kunt (hoge) koorts krijgen. Soms ontstaat een met etter gevuld abces.

- Een ongevaarlijke kleine tumor in een melkgang is de belangrijkste oorzaak van afscheiding uit de tepel. Het gezwelletje komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 35 en 55. Het kan gepaard gaan met pijn en je kunt een klein knobbeltje onder de tepel voelen. Het gezwelletje moet uitgesneden en onderzocht worden om er zeker van te zijn dat het niet gevaarlijk is.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram