Blozen (of flushing of blushing)

Laatst bijgewerkt: maart 2019
In dit artikel
Blozen (of flushing of blushing)

dossier Blozen, ook flushing of blushing genoemd, is een veel voorkomende reactie op emoties. Bij angst, nervositeit, verlegenheid of opgewondenheid verwijden zich de bloedvaatjes in de huid van het gezicht. De wangen, de neus, de kin en het voorhoofd worden rood. Er kunnen ook rode plekken in de nek ontstaan. De relatie met emoties is de reden dat blozen vaak als heel onaangenaam wordt ervaren, want het lichaam geeft immers een persoonlijke emotie bloot die we liever voor onszelf gehouden hadden. Blozen komt het meest voor bij personen die verlegen zijn.

Lees ook: Verlegen zijn

Voorkomen

123-vr-lchen-verlegen-blozen-03-09.png
Blozen is goed te herkennen. Bij een hevige emotie voelt men het bloed als het ware naar het gezicht stijgen. De huid voelt warm aan en kan wat gaan tintelen. Wanneer je in de spiegel kijkt, zie je dat uw wangen, kin, voorhoofd en neus rood zijn. Er kunnen zich ook rode plekken in de nek vormen. Op het moment dat iemand voelt dat hij of zij bloost, kan dat weer zo’n sterke emotie oproepen, dat het blozen toeneemt. Blozen is meestal een kortdurende reactie. Na enige minuten zal het extra bloed uit het gezicht weer weg trekken, waardoor de roodheid afneemt. Rode plekken in de nek kunnen wat langer zichtbaar blijven. Het blozen zal het snelste weer verdwijnen wanneer men zelf of anderen er geen aandacht aan besteden.

Oorzaak

Blozen ontstaat doordat de bloedvaatjes in uw gezicht zich verwijden. Er stroomt daardoor meer bloed door deze vaten en de huid wordt rood. Meestal is blozen een reactie op een emotie, zoals angst, verlegenheid of opgewondenheid. Er zijn echter ook een aantal medicijnen die kunnen leiden tot blozen en de relatie met emoties is hierbij veel minder duidelijk aanwezig. Vrouwen in de menopauze kunnen last krijgen van opvliegers die over het algemeen ook gepaard gaan met het rood worden van het gelaat

Lees ook: Menopauze: de klachten

Verloop

123-man-verlegen-txt-shy-03-19.png
Met name voor jongeren is blozen een probleem. Wanneer ze een spreekbeurt moeten houden of bijvoorbeeld een afspraakje maken met iemand waar ze in stilte al een tijd verliefd op zijn. In deze jaren, waarin uiterlijk, vrienden en vooral de mening van vrienden heel belangrijk zijn, wordt blozen gezien als extra gênant. Medisch gezien is aan deze vorm van blozen niet veel te doen. Er bestaan geen speciale medicijnen tegen blozen. In ernstige gevallen echter kunnen bepaalde medicijnen, zoals angstremmers en bètablokkers, het blozen wel iets verminderen. Helaas kunnen deze medicijnen ook weer ongewenste bijwerkingen hebben.
Gesprekken met een psycholoog kunnen effect hebben. Door op een andere manier met angst of nervositeit om te gaan, door het oefenen met situaties waarin blozen optreedt en/of door het leren accepteren van het blozen, kan het probleem voor een groot deel verdwijnen. Bij het ouder worden komt blozen tengevolge van een emotie over het algemeen steeds minder voor.
Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u (vaker) bloost. In zo'n geval kan het blozen sterk verminderen als u stopt met het slikken van deze medicijnen. Vrouwen in de overgang krijgen vaak last van opvliegers waarbij ze sterk blozen. Dit gaat uiteindelijk vanzelf weer over. Als u er erg veel last van heeft, kan de huisarts eventueel hormonen voorschrijven.
In zeer uitgesproken gevallen waarbij het blozen niet verdwijnt met de eerder genoemde middelen, kunnen operatief de zenuwen die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in de huid wijder worden, worden doorgesneden. Deze operatie is overigens niet zonder risico’s.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram