ad

Nieuwe prostaattest op komst

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Een nieuwe prostaattest zou in de toekomst moeten toelaten om sneller en met meer zekerheid te testen op prostaatkanker.
Momenteel wordt voor het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker gebruik gemaakt van het manueel betasten van de prostaat in combinatie met een bloedtest waarbij het gehalte aan PSA (Prostaat specifiek antigen) wordt gemeten. Deze test geeft echter vaak een vals positief resultaat (waardoor men ten onrechte denkt dat iemand kanker heeft), maar ook een vals negatief resultaat (waardoor men dus kankergevallen mist).
Zweedse onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld waarbij in het bloed bepaalde groeifactoren worden opgespoord die wijzen op prostaatkanker. Zij hebben de test met succes toegepast bij 200 mannen waarbij net prostaatkanker was vastgesteld maar die nog niet behandeld werden en vergeleken die met bloedtests bij gezonde personen. Daaruit bleek dat aan de hand van die groeifactoren de prostaatkanker vastgesteld met PSA-bepaling niet alleen kon worden bevestigd, maar ook dat prostaatkankers konden opgespoord worden waar het PSA-gehalte nog normaal was.
De resultaten moeten nog verder bevestigd worden voor een test op basis van deze groeifactoren op grote schaal kan worden toegepast. Bovendien blijft er een probleem dat men nog altijd niet met zekerheid weet hoe en wanneer men prostaatkanker moet behandelen. In sommige gevallen is het beter om niets te doen omdat de kanker zeer traag evolueert, in andere gevallen evolueert hij zeer snel en is genezing uitgesloten. Bovendien houdt de behandeling grote risico's in op impotentie en incontinentie.

Bron: The Lancet

Lees ook: Prostaatklachten: deel 1. Aandoeningen van de prostaat
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub