Prostaatkanker: Waarom is systematisch screenen met PSA-test niet in bevolkingsonderzoek opgenomen?

Laatst bijgewerkt: december 2021
123m-bloed-lab-test-20-3.jpg

nieuws

Een nieuw onderzoek onder ruim 400.000 Britse mannen naar de omstreden PSA-test op prostaatkanker, het grootste ooit gedaan,  komt tot het besluit dat deze test geen levens redt. De studie verscheen in het medische vakblad JAMA

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Door een stof in het bloed te bepalen (PSA-waarde) kan men deze kanker opsporen. De test geeft als uitslag hoogstens een verhoogde kans op prostaatkanker, waarna verder onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld door stukjes weefsel uit de prostaat te prikken (biopsie). 

Mannen tussen 50 en 69 die zich eenmalig op prostaatkanker lieten testen, leven tien jaar later niet langer vergeleken met mannen die de test niet lieten doen. Zowel in de screeningsgroep als in de controlegroep die niet getest werd, stierven 3 op 1.000 mannen aan prostaat. De PSA-test zorgt dus niet voor een betere levensverwachting. Veel kankers die bij die test aan het licht komen zullen nooit veel last of de dood veroorzaken. Maar als patiënten zich laten behandelen zijn er vaak vervelende bijwerkingen als incontinentie en impotentie. In sommige gevallen veroorzaakte de test meer schade dan de kanker zelf: zo stierven 8 mannen in de screeningsgroep en 7 mannen in de controlegroep aan de gevolgen van een biopsie of een behandeling.

Daarom wordt deze test afgeraden als screeningstest. Wanneer u tot een risicogroep behoort of wanneer er tekenen zijn die kunnen  wijzen op prostaatkanker, kan de test eventueel wel uitgevoerd worden. Raadpleeg in dat geval een arts.

Bronnen
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673968?redirect=true

www. nhs.uk/news/cancer/routine-blood-test-prostate-cancer-doesnt-save-lives/
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram