Intermittent living: kortstondige stress voor meer energie

123-koppel-lach-happy-koffie-03-19.jpg

nieuws

Intermittent living is een methode om matige, kortstondige stressprikkels te stimuleren zoals koude, hitte, cognitieve uitdaging of intensieve beweging. Op die manier wordt ons overlevingsinstinct geprikkeld dat door onze moderne levensstijl in de sluimerstand is geraakt. Het zou ervoor zorgen dat we opnieuw vitaler worden.

Veilige leefomgeving

Onze moderne leefomgeving is veranderd van gevaarlijk naar veilig. Afwisseling hebben we ingeruild voor regelmaat, ongemak voor comfort en schaarste voor overvloed. Door die veranderingen hebben we een levensstijl gecreëerd die ons kwetsbaar maakt. Spieren en hersencellen moeten we minder intensief gebruiken en ook bepaalde regelsystemen in het lichaam gaan minder goed werken. Dat zorgt voor:

  • steeds kleiner wordende hersenvolumes
  • een afnemende spiermassa
  • een toename van vetweefsel
  • een overactivatie van het immuunsysteem

Om deze effecten – die aan de basis liggen van welvaartsziektes als diabetes en obesitas - tegen te gaan, is het goed om af en toe acute stressprikkels te integreren in onze levensstijl. Zolang die stress kortstondig is, is het goed voor ons. Pas als de stress langdurig is, wordt het ongezond.

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Hoe doe je aan intermittent living?

De prikkels die een kortstondige stressreactie uitlokken, hebben te maken met honger, dorst, kou, hitte, bewegen en ademen. Voorbeelden van intermittent living-methodes zijn:

  • Intermittent fasting/drinking. Bij deze methodes ga je eten of drinken volgens een vast stramien. Een populaire vorm van intermittent fasting is het 16:8-schema: je vast zestien uur lang (inclusief de nacht), en eet enkel in de acht uren die daarop volgen. Intermittent drinking houdt in dat je je drinkmomenten beperkt tot maximaal vier per dag. 
  • Intermittent heat/cold. Deze technieken creëren positieve stressprikkels die de thermoregulatie herstellen, het vermogen om onze lichaamstemperatuur te regelen. Een sessie in de sauna is een voorbeeld van intermittent heat. Het ijsbad dat je achteraf neemt, is een manier om aan intermittent cold te doen.
  • Tijdens intermittent exercise ga je je hartslag verhogen door kort, maar intensief te bewegen, zoals je doet tijdens intervaltrainingen. 
  • Intermittent sleep. Door een kortstondig slaaptekort de creëren, kan je je slaappatroon resetten en de kwaliteit van je slaap verbeteren.
  • Intermittent cognitive pressure. Als ons brein niet voldoende wordt geprikkeld, verliezen we de kneedbaarheid ervan. Intermittent cognitive pressure helpt om die kneedbaarheid te stimuleren. Je kan jezelf bijvoorbeeld iets nieuws aanleren, of een sudoku oplossen.

Lees ook: Wat is intermittent fasting en (hoe) werkt het?

Als je de intermittent living-technieken integreert in je dagelijks leven, zou dit positieve effecten hebben op je gezondheid, kracht, intelligentie, motivatie, flexibiliteit, creativiteit en weerbaarheid.

Bronnen:
https://leefpreventief.nl
https://www.sciencedirect.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram